Rozhovor s kardinálem Vlkem o návštěvě papeže

25. 9. 2009 22:51

Zítra, už zítra - dá-li Bůh - očekáváme sv. otce. Na RaVat jsem našla rozhovor na toto téma:

V Praze Svatého otce přivítá arcibiskup pražský, metropolita a primas český, kardinál Miloslav Vlk. Toho jsme se zeptali na jeho očekávání spojená s první návštěvou Benedikta XVI. v České republice:

Plán návštěvy, který je připravený, napovídá jaká jsou naše očekávání. Svatý otec přijede především na pastorační návštěvu, tzn. že přichází především k věřícím v duchu Ježíšových slov k Petrovi: „Posiluj, povzbuzuj bratry.“ To je zřetelný cíl papežovy návštěvy: protože nejsme velký národ, ani naše vnitřní i politická situace není nějaká skvělá, ani naše vztahy k Vatikánu nejsou zcela vyřešené, tak přichází pro církev, aby posílil a povzbudil církev. A samozřejmě, nepřichází, jen jako nějaký dobrý kazatel, ale je schopen odpovídat na všechny možné otázky, je schopen racionálního dialogu a to je asi naše očekávání: odpovídat na všední otázky, které si věřící v této naší situaci může klást. Jeho návštěva na svátek sv. Václava chce zdůraznit a podtrhnout postavení církve ve společnosti, protože sv. Václav je nejen hlavní patron země a mučedník, ale také zakladatel našeho státu a papež přichází zdůraznit toto spojení církve a státu, anebo jinými slovy naši duchovní svatováclavskou tradici. To je důležité pro církev, která se po pádu komunismu dostala tak trochu na okraj, protože politická orientace této doby byla spíše ekonomická. Byla to snaha po ekonomické transformaci a dosažení blahobytu, a proto církev zůstala na okraji. A papež toto přichází jakoby spojit. I naše pražská katedrála, která byla zestátněna, stojí uprostřed prezidentských paláců a je tedy znamením onoho spojení duchovního a národního či státního. A toto všechno jsou akcenty, které papež přináší. Nemyslím si, že bude zmiňovat veřejně tyto problémy, které zůstávají otevřené nebo o nich pojednávat, ale přichází posílit místo církve ve společnosti. A společnost, která velmi pozorně sleduje tuto papežskou návštěvu za pomoci médií, si uvědomí, že my, to malé stádce katolické církve, jsme součástí té celosvětové univerzální církve, a že k nám přichází její reprezentant, který má ve světě velkou váhu, a ukazuje, že církev má co nabídnout společnosti, která má mnoho problémů, s nimiž si sama vlastně nedovede poradit. Očekáváme tedy povzbuzení, posílení místa církve ve společnosti a ve světě. A čekáme také, že po vydání své poslední encykliky Caritas in veritate, vnese také svůj pohled do intelektuální vrstvy společnosti, poněvadž se setká také s univerzitním světem. To jsou tedy naše i moje očekávání.

Co si myslíte, že si naopak Benedikt XVI. odveze z České republiky?

Já si myslím, že papež vycítí, protože má velkou empatii, že tady u nás, i když nejsme početní, existuje jádro víry, kterou to malé stádce opravdu upřímně žije. Nejsme církev velká, ale myslím si, že vírou opravdu žije. Tohle bude moci Svatý otec vycítit jak při setkáních s věřícími v Brně, tak s mládeží ve Staré Boleslavi.

Říká arcibiskup pražský kardinál Miloslav Vlk.

Vatikán.

V očekávání 13. apoštolské cesty Benedikta XVI. přináší vatikánský deník Osservatore Romano s dnešním datem články představitelů dvou diecézí, které v České republice Svatý otec navštíví.
Článek arcibiskupa pražského kardinála Miloslava Vlka nese název “Malé stádce v Praze přivítá velkého pastýře” a článek brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho se jmenuje “Jedinečná událost v historii brněnské diecéze”.

Kardinál Vlk v Osservatore Romano líčí nejen současné postavení církve v české společnosti, ale také duchovní přípravu naší církve na návštěvu Svatého otce. Připomíná, že přichází při příležitosti 1100 výročí narození národního patrona svatého Václava. 
Mons. Cikrle popisuje místo, kde se bude konat bohoslužba při historicky první návštěvě papeže v Brně. Také on hovoří o duchovní přípravě věřících na tuto událost a o jejich radostném očekávání plném naděje, že jim Benedikt XVI. přiveze povzbuzení k životu formovanému Duchem svatým.

Zobrazeno 1055×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio