Letos kvůli suchu jablka hodně padají a je třeba je rychle zpracovat, aby z úrody vůbec něco bylo.
Kromě receptů na jablečné pyré v papíňáku a kotlet s jablky, které v této rubrice už mám, jsem letos dělala z jablek povidla - jednoduchým způsobem, ani to nezabralo tolik času:
POVIDLA Z JABLEK:
1 kg očištěných jablek
40dkg cukru
2 polévkové lžíce octa
Jablka očistíme a vykrájíme - padaná jablka jsem také okrájela. Je to šikovné udělat večer. V míse je prosypeme cukrem a promísíme, aby byl cukr rovnoměrně všude. Přidáme 2 lžíce octa a také promícháme. Takto připravené dáme do lednice do druhého dne. Potom jablka, která mezitím pustila šťávu, přelejeme do hrnce, ve kterém vše svaříme - dáváme pozor, aby se jablka nepřichytávala na dno. Mícháme, když se vše rozváří, zeslabíme teplotu. Rozvar se brzy zmenší na polovinu - povidla. Je dostatečně tuhý. Lze rozmixovat tyčovým mixerem, aby byl jemnější a hladký. Horké plníme do lahviček (z tohoto množství jsou 2 lahvičky). Hned zavíčkujeme, není nutné zavařovat. Chutná to skvěle - jak na pečivo, omelety, tak do koláčů.
ZDRAVÉ MLSÁNÍ - KŘÍŽALY
Máte-li doma sušičku na ovoce nebou jinou možnost sušení -určitě nezapomeňte na výborné domácí křížaly z jablek. Použijeme zralá jablka - dobře je omyjeme a vykrájíme. Slupku ponecháme. Jablko nakrájíme na osminky - když se jablka seschnou, je lepší, aby nebyla "průsvitná", aby bylo do čeho kousnout.
Hotové křížaly by měly trochu "šustit" - tedy neměly by to být " měkké gumy", ale zase ne úplně vyschlé
papírky. Je třeba správně vychytat závěr sušení - možná to hlavní udělat a v sušičce, pak nechat doschnout v pokojové teplotě. Také způsob uchování je důležitý.
My, tady na Valašsku, tradičně dáme jablka do kvasu a pak z kvasu zhotovíme blahodárný vitamín S. ;-)
To je taky dobrý a zdravý....
Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.