Světové setkání rodin v Mexicu

12. 1. 2009 17:59

Světové setkání rodin v Mexicu

Ve dnech 13. – 18. ledna proběhne v hlavním městě Mexika VI. Světové setkání rodin. Akce se tentokrát zaměří na rodinu jako nositelku lidských a křesťanských hodnot.

Setkání je rozděleno do tří částí. Zahájí ho třídenní teologický kongres, po kterém bude následovat vlastní svátek rodin na náměstí před poutním místem P. Marie Guadalupské. Akce vyvrcholí videoposelstvím Svatého otce a slavnostním zasvěcením rodin P. Marii. Závěrečná část připadá na neděli.

Slavnostní mši svaté bude předsedat - jako papežův zvláštní vyslanec - kard. Tarcisio Bertone. Také liturgickou slavnost uzavře televizní spojení, tentokrát v přímém přenosu, s Vatikánem, odkud Svatý otec pronese pozdrav, ohlásí příští Světové setkání a udělí požehnání. Kard. Ennio Antonelli, předseda Papežské rady pro rodinu:

Cíle setkání jsou v oblasti eklesiální a duchovní. Jde o to podpořit formaci, modlitbu, přijetí odpovědnosti ze strany křesťanských rodin, ale také podnítit misijního ducha. Setkání probíhá po Synodu o Božím slovu a po velkém shromáždění latinskoamerické církve v Aparecidě, jehož téma znělo „učedníci a misionáři“. Pro nás je to tedy pozvání, aby také křesťanské rodiny na sebe brali postoj učeníků a misionářů. 

Pak je tady ještě občanský aspekt. Pozvali jsme mnoho politických představitelů z celého světa. Jde nám o to podpořit kulturu a politickou vůli nakloněnou rodině, autentické rodině, založené na manželství, která počítá s narozením dětí a jejich výchovou. V řadě zemí jde v podstatě o dramatický problém, který se projevuje v demografickém poklesu. Je to problém aktuální a chceme ho tedy předložit všem.

-         říká kard. Ennio Antonelli, předseda Papežské rady pro rodinu pro RaVat.

-         Apoštolská penitencierie vydala dekret, kterým ohlašuje plnomocné odpustky pro účastníky VI. světového setkání rodin v Mexiku.

Podobně jako jeho předchůdci, se Benedikt XVI. rozhodl udělit za obvyklých podmínek odpustky těm, kdo se zúčastní setkání v hlavním městě Mexika ve dnech 13.-18.ledna, ale také těm, kdo se ho fyzicky účastnit nemohou, ale budou přítomni duchovně.

Připomeňme, že podmínkou plnomocných odpustků je svátost smíření, svaté přijímání a modlitba na úmysl Svatého otce. Pro ty, kdo nebudou osobně přítomni, dekret přidává modlitbu Otče náš a Vyznání víry v rodině a vzývání Božího milosrdenství zejména v době, kdy budou papežova slova přenášena prostřednictvím televizního a rozhlasového spojení.
Dekret podepsal na svátek Svaté rodiny (28.12.08) hlavní penitenciář svatého stolce, kard. James Stafford. 

 

 

Zobrazeno 1067×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio