Jubileum sv. Václava

27. 9. 2008 16:02
Rubrika: homilie | Štítky: převzato: www.kardinal.cz

Vážení přátelé,

Jsem velmi potěšen, že letošní jubileum knížete Václava, našeho sv. Václava se slaví na tolika místech, nejen v katedrálách, nejen v kostelech zasvěcených tomuto světci, na památných svatováclavských místech ve St. Boleslavi, Budči, Levém Hradci, Stochově aj., ale že tyto oslavy vycházejí i na náměstí a nádvoří – prostě ven do společnosti.

Stojíme před jezdeckou panovnickou sochou sv. Václava, doprovázenou našimi 4 národními světci Vojtěchem, Prokopem, Ludmilou a Anežkou – velkými duchovními postavami našich dějin. Toto sousoší tu pevně stojí na významném místě hlavního města, kde se odehrávala řada důležitých událostí našich dějin. Sv. Václav a ostatní světci jsou trvalou vážnou připomínkou, znamením a výzvu do současného života naší společnosti, abychom nezapomínali na důležité duchovní hodnoty, které do kořenů našich dějin oni svým životem vkládali, a jsou pro nás výzvou, abychom se nejen vraceli do minulosti, ale přinášeli a oživovali z minulosti to nejlepší, duchovní hodnoty, kterými naše dějiny byly neseny, a využívali je pro tolik potřebnou obnovu našeho života v přítomnosti. Co mám na mysli: všichni tito světci nežili svůj život jen pro sebe, ale pro Boha a pro druhé, pro svou zemi, pro národ. Nebyli sobci , nemysleli jen na sebe, byli schopni obětí. Sv. Ludmila žila pro svého vnuka Václava a předávala mu vzácné duchovní hodnoty svou výchovnou péčí, sv. Prokop žil sice v samotě, stal se však rádcem knížete a duchovně doprovázel mnoho lidí, kteří k němu přicházeli. Anežka, ač královská dcera obětovala svůj život chudým a potřebným. Václav jako panovník ve svém veřejném životě žil naplno pro druhé.

Do našeho dnešního společenského a politického života, který je poznamenán silným duchovním rozkladem, bezohledností, krajním sobectvím, jsou při našich jubilejních oslavách tyto duchovní velikáni mimořádně silnou výzvou. Jsou znamením pro život každého z nás, protože nám patří naše minulost, z ní vyrůstáme a z ní nemůžeme být vykořeněni. Takovéto konkrétní dopady musí mít naše jubilejní slavení...

Kardinál Miloslav Vlk

Zobrazeno 1003×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio