Příloha i polotovar - čatní

13. 9. 2013 11:32
ćatní z cuket, paprik a rajčat
 
- použití v kuchyni je široké: příloha ke grilovanému masu, párku - místo hořčice,
jako polotovar do guláše, k naložení masa do marinády, do omáčky na těstoviny, špagety aj.
 
Suroviny:
2dcl oleje, 
30dkg cibule,
1 obří cuketa,
30dkg paprik,
30dkg rajčat,
1 kečup, 1 rajčatový protlak, nebo kelímek kupované rajčatové šťávy                 
3lžíčky soli, trocha octa,
15dkg cukru, 
trocha pepře, tymiánu, bazalky                    
2lžíčky sladké papriky, možno 1 lžíčka pálivé papriky, česnek....
2 velké lžíce Solamylu
 
Suroviny nemusejí být odvážené přesně, dávám vždy takové množství odhadem a podle velikosti cuket a kolik se urodí rajčat...
 
Postup:
do velkého hrnce na rozpáleném tuku osmažíme cibuli, přidáme nakrájené papriky, cuketu nakrájíme na kousky nebo nastrouháme, rajčata taktéž - vše postupně dáme do hrnce a často mícháme! Hned přidáme ocet, kečup (lze i vynechat, je-li víc rajčat) a rajčatovou šťávu - používáme-li protlak, je třeba přidat trochu vody, aby se vše dobře dusilo a nepřichytávalo na dno hrnce. Je třeba stále hlídat a míchat, postupně přidat sůl a ostatní dochucení - dle vlastní potřeby a možností.
Většinou si dělám některou dávku ostřejší a jinou jen mírně ochucenou, což je jako polotovar pro vaření dětem lepší...
 
Vše je třeba "rozdusit" a pak ponormým mixérem rozmixuji (některou dávku lze nechat bez mixování-dobré do guláše), opět chvíli dusit a pak dochuti a zahustit - ve studené vodě rozmíchat 2lžíce Solamylu  a vmíchat do zeleniny. Povařit jen krátce a plnit do vymytých sklenic, zavíčkovat a sterilizovat 15-20 minut na 90st C.
 
Doporučuji jako výborné zpracování vypěstovaných cuket a rajčat (papriky kupuji)...
 
 
 
Zobrazeno 1542×

Komentáře

alimduL

včera jsem místo cukety použila dýni hokkaidó, kterou jsem nakrájela na kousky i s kůrou, vynechala jsem cukr a kečup a nakonec to nemixovala. Bude to super polotovar do omáček!

alimduL

Je to super: včerejší recept: nakrájené kuřecí kousky orestovat na cibulovo-česnekovém základě, trochu podlít, osolit, opepřit, podlít vodou a dusit, po 15 min přidat sklenici čatní, dále 30min dusit a nakonec mírně zahustit. S rýži výborné!

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio