Střežme svůj jazyk

17. 6. 2013 10:44

Papež František: Mluvíme-li o druhých, musíme svůj jazyk více střežit

„Vaše spravedlnost ať je větší než spravedlnost farizeů,“ navázal papež František na Ježíšova slova z dnešního evangelia. Po Blahoslavenstvích Ježíš zdůrazňuje, že nepřišel Zákon zrušit, nýbrž naplnit . „Jeho reforma je reformou v kontinuitě. Zrno, které má dozrát a změnit se v plod!“ -pokračoval Svatý otec.

Na toho, kdo vkročí na cestu křesťanského života, se kladou větší nároky než na ostatní, nejde o větší „výhody“. Ježíš vypočítává některé z těchto nároků, zejména pokud jde o vztah k bratřím.

Kdo svého bratra zatracuje, zaslouží si peklo, komentoval papež. Pokud neseš v srdci něco negativního vůči bližnímu, musíš se obrátit, změnit. Už hněv proti bratru je svého druhu urážkou, čímsi, co vede ke smrti, zabíjí ho. V latinské tradici je běžné vymýšlet přívlastky, přezdívky. Pokud jsou přátelské, tak je to v pořádku, když ne, jde už o mechanismus urážky, o očerňování druhého:

Není nutné chodit za psychologem, abychom věděli, že kdo sráží druhého, dělá to proto, že sám nedokáže růst a – aby se cítil „Někým“ - potřebuje ponížit druhého. Je to škaredý mechanismus. A Ježíš ve vší prostotě říká: „Nemluvte špatně jeden o druhém. Nepomlouvejte se. Nesrážejte se“. Vždyť přece jdeme všichni po stejné cestě. Všichni jdeme po cestě, která jednou skončí, ne? Řečeno po našem: „na každého dojde“ Pokud tedy nekráčíme cestou bratrství, skončíme všichni špatně: ten, kdo druhého tupí, i ten, kdo je potupení vystaven.

Kdo není schopen kontrolovat svůj jazyk, skončí špatně, zdůraznil papež František.

Už od dob Kaina a Ábela vychází v dějinách na povrch „přirozená agresivita“. Jsme slabí a hříšní, proto je daleko snazší vyřešit situaci urážkou, šířením klepů či pomluv, než se s ní dobře vypořádat, dodal papež a pokračoval:

Chtěl bych Pána prosit, aby nám všem dal milost věnovat větší pozornost jazyku, kterým mluvíme o druhých. Je to drobné pokání, ale přináší dobrý užitek. Měli bychom prosit Pána o milost přizpůsobit svůj život tomuto novému Zákonu, který je zákonem mírnosti, lásky a pokoje a alespoň trochu protříbit svůj jazyk, své komentáře, které adresujeme druhým, krotit vášně, které vedou k hádkám či snadnému rozčilení. Kéž nám všem Pán udělí tuto milost!

 

Zobrazeno 1074×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio