KDO SI NESTĚŽUJE, DUCHOVNĚ MLÁDNE

9. 5. 2013 8:45

Papež František: Kdo si nestěžuje, duchovně mládne

 „Osvojit si trpělivost, to je cesta, které nás křesťany učí Ježíš. Neznamená to být smutní. Nikoli, jde o něco jiného! Znamená to snášet, nést na vlastních bedrech břímě těžkostí, tíhu odporu a protivenství. Tento postoj si má křesťan osvojit: trpělivost. Bible to říká hutným řeckým slovem hypomoné - nést v životě tíhu dní, protiřečení, protivenství.  Je to určitý proces, dovolím si užít to slovo. Proces křesťanského zrání cestou trpělivosti. Je to dlouhodobý proces, který neproběhne ze dne na den, ale trvá po celý život a vede ke křesťanské zralosti, podobně jako u dobrého vína.

Postoj trpělivého snášení je pro křesťana normální, ale není to žádný masochismus. Je to naopak postoj, který vede „po Ježíšově cestě“:

Když přijdou těžkosti, dostaví se také pokušení. Například stěžování si: »Podívej, co se mi stalo...« A křesťan, který si neustále stěžuje, přestává být dobrým křesťanem. Je stěžovatelem, na všechno naříká. Snášet znamená mlčet, trpělivost mlčí. Mlčel Ježíš, který při svém Utrpení nepronesl více než dvě tři nezbytná slova... Není to však mlčení smutné. Mlčení, které snáší kříž, není smutné. Je bolestné, častokrát velmi bolestné, ale není smutné. Srdce přitom spočívá v pokoji.

Křesťan je tedy povolán, aby jako Ježíš „bez odporu a v pokoji“ snášel protivenství. Tato cesta trpělivosti – řekl dále papež František - „obnovuje naši mladost a činí nás mladšími“:

Trpělivým je ten, kdo je dlouhodobě nejmladší! Pohleďme na staré muže a ženy v domově důchodců, kteří toho v životě mnoho snesli. Podíváme-li se jim do očí, jsou mladé, mají mladého ducha a novou mladost. K tomu nás vybízí Pán, k tomuto obnovenému velikonočnímu mládí cestou lásky, trpělivosti, snášení protivenství – a dovolím si říci – i vzájemného snášení se jedněch druhými. Musíme si přitom počínat také laskavě a mít se rádi, neboť, mám-li snášet tebe, jsem si jist, že ty sneseš mne, a tak půjdeme vpřed Ježíšovou cestou. Prosme Pána o milost tohoto křesťanského snášení, jež dává pokoj, srdečného a radostného snášení, abychom stále mládli, jako dobré víno, abychom stále mládli novou velikonoční mladostí ducha. Kéž se tak stane.

Končil Svatý otec František svoji homilii v Domu sv. Marty.

 

Zobrazeno 1236×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio