o víře mezi uprchlíky

29. 1. 2013 11:34

Sestra Azezet Kidané Habtezghi z Kongregace sester misionářek komboniánek pracuje v jedné z nemocnic izraelského přístavu Jaffa.

Již léta dochází do táborů afrických uprchlíků, kteří v Izraeli žádají o politický azyl.

Při přechodu Sinajského poloostrova tito Eritrejci, Etiopci a Somálci často padnou do rukou obchodníkům s lidmi, ženy jsou znásilňovány a muži mučeni. Řeholnice o jejich situaci hovořila na betlémské univerzitě:

Křesťanů je v táborech asi 45 tisíc – tedy většina. Jen málo uprchlíků jsou muslimové z Darfúru. Do ženského tábora docházím asi třikrát týdně, ale dnem i nocí jsem k dosažení telefonicky. I během této konference jsem vyřídila několik telefonátů lidí, kteří potřebovali pomoci.

Žadatelé o azyl nepožívají právního statutu uprchlíka a jejich život je vysoce problematický, upozorňuje komboniánská misionářka. Přesto tito lidé nejsou zoufalí, dodává:

Ohromují mne svou vírou. Navzdory všemu utrpení, ponižování a násilí, kterým prošli, říkají: Pán byl se mnou. Jejich víra je provází. Jedna žena jménem Gennet byla znásilněna a narodilo se jí dítě. Pojmenovala ho Emanuel a řekla: Toto dítě mi dal Pán. Místo aby si na tom dítěti vylila svou zlost, přijala ho jako Boží dar. Tomu říkám víra.

Sestra Azezet Kidane byla v nedávné době oceněna ministerstvem zahraničních věcí USA jako hrdinka v boji proti obchodu s lidmi. Ona sama však dodává, že se od afrických uprchlíků mnohému učí – zejména pak živé víře a naději.

Zobrazeno 711×

Komentáře

VirgineAgnes

Jj, nelitujme je. ... učme se od nich, vždyť dost možná jsou na tom lépe než my.
=)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio