Jdi a stejně jednej i ty...

9. 1. 2013 10:31

“Nejste opuštění, ani zbyteční. Byli jste povoláni Kristem, abyste se stávali jeho průzračným obrazem.”

Těmito slovy II. Vatikánského koncilu (Poselství chudým, nemocným a trpícím) Benedikt XVI. uvádí své poselství k letošnímu Světovému dni nemocných, který připadá na 11. února, liturgickou památku P. Marie Lurdské.

Svatý otec v poselství, které nese datum 2. ledna a bylo zveřejněno dnes ve Vatikánu, vybízí k zamyšlení nad příznačnou postavou milosrdného Samaritána (srov. Lk 10,25-37). Evangelní podobenství patří do řady dalších vyprávění z každodenního života, kterými chce Ježíš dát poznat hlubokou Boží lásku ke každému člověku. V závěrečných slovech příběhu “Jdi a stejně jednej i ty” nám však Pán naznačuje, jak by se každý jeho následovník měl stavět k druhým, a zejména k potřebným, upozorňuje papež.

Z nekonečné Boží lásky a z intenzívního vztahu modlitby máme čerpat sílu ke konkrétním skutkům a obracet se, obdobně jako milosrdný Samaritán, k lidem prosícím o pomoc, zraněným tělesně i duchovně, byť jsou neznámí a bez prostředků. Tento přístup neplatí pouze pro zdravotníky a pastorační pracovníky, nýbrž pro každého, včetně nemocných. Také oni mohou prožívat svůj stav z hlediska víry. Člověk se neuzdravuje vyhýbáním se utrpení a útěkem před bolestí, nýbrž schopností přijímat soužení, dozrávat v něm a nalézat smysl ve sjednocení s Kristem, který trpěl s nekonečnou láskou (srov. Spe salvi, 37).

Někteří církevní Otcové spatřují v postavě milosrdného Samaritána samotného Krista a v člověku, který se octl mezi lupiči, zbloudilé lidstvo zraněné svým hříchem. Ježíš “vysvléká” svůj “božský šat”, ponižuje se ze své božské přirozenosti, aby se přiblížil k bolesti člověka. Sklání se nad propastí lidského utrpení a tiší ji olejem útěchy a vínem naděje, píše Benedikt XVI.

 

Zobrazeno 514×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio