Rodiče blahoslavené vydají svědectví v ČR

14. 8. 2012 13:54
Rubrika: příběhy ze života | Štítky: zdroj RaVat

Maria Teresa a Ruggero Badanovi, rodiče nedávno blahoslavené Chiary Luce (1971-1990) zanedlouho přijedou do České republiky – na setkání mládeže ve Žďáru nad Sázavou. Měli by zde vystoupit 16. srpna.



Kard. Miloslav Vlk vyprávěl o nedávné návštěvě města Sassela, kde blahoslavená žila a kde se setkal s jejími rodiči u příležitosti návštěvy většího společenství biskupů z celého světa

Z vyprávění otce kard. Miloslava Vlka:
"V této oblasti je mnoho svatých – v Turíně samém, ve Vallo Torinese. My jsme chtěli navštívit Sasselo –farnost, kde se narodila, žila a zemřela Chiara Luce Badano, která byla nedávno beatifikována.

Zemřela hrdinskou smrtí v sedmnácti letech na rakovinu. Jeli jsme do této farnosti, setkali jsme se s rodiči, kteří nám vyprávěli o jejím dětství a zvláště o tom, jak žila poslední chvíle před svou smrtí. Její matka, Tereza Marie, nám vyprávěla, jak si její dcera vybojovala úsměv, se kterým umírala. Žila spiritualitu jednoty Chiary
Lubichové, ze které jí byl především blízký bod o Ježíši Ukřižovaném a Opuštěném, ke kterému v nemoci a blížící se smrti prohloubila svůj vztah. Nebyl to vztah smutku nebo rezignace. Chiara Badano věděla, že smrt pro ni je branou k setkání s Ježíšem Zmrtvýchvstalým a Vzkříšeným.
"Zakusila, jak bolest může být proměněna láskou a stát se tajemným příbytkem radosti. Její svědectví ukazuje, že autentický křesťan nikdy není zoufalý a smutný, ani při nejtvrdších zkouškách", píše Benedikt XVI. o Chiaře Luce v poselství k letošnímu Světovému dni mládeže.
Fotografie Chiary Badano, která běží světem, ukazuje dívku s velkým úsměvem. Takto umírala. Její smrt se stala znamením a symbolem pro dnešní mládež, která se často obtížně vypořádává s negativy života a světa.
Spolu s biskupy jsme navštívili hrob Chiary Badano, kde jsme se na její přímluvu modlili za sílu přijímat kříž, vysvětluje kard. Vlk.
Pro nás biskupy bylo tato návštěva povzbuzením, abychom ve svém životě a pastorační činnosti ochotně a radostně přijímali kříž a hlavně abychom se dívali kupředu. Kříž není konečná stanice, ale je cestou a prostředkem ke Vzkříšení a radosti.


Chiara Luce Badano byla blahořečena 25. září 2010 za přítomnosti svých rodičů. Byla jednou z patronek 50. mezinárodního eucharistického kongresu, který v červnu hostil irský Dublin. Patří k patronům příštích Světových dní mládeže v Riu. Jediná dcera manželů Badanových se narodila po desetiletém čekání. Rodiče Chiary Luce Badano jsou prostí lidé, ale hlubocí ve své víře. Z projevů Chiařiny maminky bylo poznat, že i ona sama pomáhala své dceři k postoji svatosti. Otec blahoslavené byl spíše v pozadí, trochu jako sv. Josef. Rodiče působí úžasně klidným dojmem. Je zřejmé, že žijí ve vzájemné lásce a pochopení a jistě takto žili i pro svou dceru. Jsem přesvědčen, že mohou být vzorem nejen pro mládež, ale i pro rodinu.
Jako křesťané v církvi mohou společně se svou dcerou být vzorem i pro nás biskupy."
                kard. Miloslav Vlk.

Zobrazeno 837×

Komentáře

alimduL

Pozor, svědectví rodičů Chiary Luce Badano je možno najít na www.focolare - nahrávka ze Žďáru n.S.


Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio