šťáva z černého bezu, máty aj.

17. 7. 2012 9:45

BEZOVKA,  MÁTOVKA AJ.

výborné sirupy lze dělat z černého bezu, máty peprné nebo meduňky i z kopřivy takto:

 
3 litry převařené vody, do toho:
3 celé citrony nakrájím na kolečka (dávám je nejdřív 10 min do vody s octem a pak očistím)
5dkg kyseliny citronové
15 květů bezu nebo 15-20 stonků -vršků asi 20cm máty peprné či jiných bylinek (z máty a kopřiv jsem zatím nedělala, ale prý z ranných kopřiv do 15května je výborná narůžovělá šťáva - dělá sousedka)
 
-  zamícháme a necháme 24hodin vyluhovat, 
 
pak slijeme a vmícháme 3 kg krystalového cukru.  Plníme do sklenic, asi 2cm pod okrajem hrdla nechám prostor a doleju rumem, nekazí se pod uzávěrem.
 
p.s.   toto množství je malé, já dělám většinou 2 - 3 tyto dávky najednou.
Zobrazeno 3384×

Komentáře

alimduL

Letos poprvé jsem udělala tuto šťávu z meduňky - je výborná a navíc prospívá nervové soustavě...

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio