BEZOVKA, MÁTOVKA AJ.
výborné sirupy lze dělat z černého bezu, máty peprné nebo meduňky i z kopřivy takto:
3 litry převařené vody, do toho:
3 celé citrony nakrájím na kolečka (dávám je nejdřív 10 min do vody s octem a pak očistím)
5dkg kyseliny citronové
15 květů bezu nebo 15-20 stonků -vršků asi 20cm máty peprné či jiných bylinek (z máty a kopřiv jsem zatím nedělala, ale prý z ranných kopřiv do 15května je výborná narůžovělá šťáva - dělá sousedka)
- zamícháme a necháme 24hodin vyluhovat,
pak slijeme a vmícháme 3 kg krystalového cukru. Plníme do sklenic, asi 2cm pod okrajem hrdla nechám prostor a doleju rumem, nekazí se pod uzávěrem.
p.s. toto množství je malé, já dělám většinou 2 - 3 tyto dávky najednou.
Letos poprvé jsem udělala tuto šťávu z meduňky - je výborná a navíc prospívá nervové soustavě...
Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.