Společné dobro, harmonie rodiny a práce

17. 10. 2011 10:45
Rubrika: myšlenky moudrých | Štítky: RaVat

Dát ekonomice lidskou tvář

- je název zajímavého článku na RaVat, myslím, že se týká nás všech:

Rodina a práce jsou privilegovanými místy, ve kterých se realizuje povolání člověka. Dnes více než jindy ekonomika potřebuje rodinu, aby sloužila člověku, zdůraznil Svatý otec ve své promluvě k účastníkům sympozia organizovaného nadací Centesimus annus – Pro Pontifice.

Letos bylo sympozium věnováno tematu: „Rodina, podnikání – překonání krize novými formami solidarity. Dvacet let od vydání encykliky Centesimus annus“. Benedikt XVI. připomněl stoleté výročí vydání encykliky Rerum novarum a třicet let od publikace apoštolské exhortace Familiaris consortio bl. Jana Pavla II., v níž jeho předchůdce vytýčil základní úlohy rodiny:

„Budování lidského společenství, služba životu, účast na životě společnosti a církve. Základem všech těchto funkcí je láska, která rodinu vychovává a utváří.“

Přednostně v rodině se získává postoj lásky, nezištnosti, solidarity a zodpovědnosti jedněch vůči druhým, který je třeba uplatňovat ve společnosti, zaměstnání, ekonomice a podnikání, dodává Svatý otec.

„Z této perspektivy se rodina z pouhého objektu stává aktivním subjektem, schopným připomínat „lidskou tvář“, kterou má mít svět ekonomiky.“

V době hospodářské a rodinné krize, poznamenané mezigeneračními konflikty a nezaměstnaností, je nutné nalézt novou harmonickou syntézu rodiny a práce, k níž může cennou měrou přispět sociální nauka církve.

„V encyklice Caritas in veritate jsem chtěl zdůraznit, že se rodinný model lásky, nezištnosti a daru má rozšířit na univerzální úroveň. Komutativní spravedlnost – dávám, abych dostal – a distributivní spravedlnost – dávám z povinnosti – nepostačují k sociální soudržnosti. K nastolení skutečné spravedlnosti je nutné, aby se k nim přidružily nezištnost a solidarita.“

Církev nemá recept na současnou krizi, avšak povinností křesťanů je odhalovat zlo, udržovat hodnoty, na nichž se zakládá lidská důstojnost, a podporovat solidaritu vedoucí ke společnému dobru.

Pouze tak se lidstvo stále více bude stávat Boží rodinou, řekl Benedikt XVI. účastníkům sympozia o rodině a podnikání.

 

Zobrazeno 897×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio