IDENTITA A SÍLA KNĚZE

26. 10. 2011 9:03

S předcházejícím článkem souvisí další pěkný názor a historické zkušenosti:

Církev je schopna přestát všechny útoky a ústrky, ale nevzpamatuje se, pokud kněží ztratí svou identitu a připodobní se světu – připomněl americkým kněžím kard. Mauro Piacenza, prefekt Kongregace pro klérus. Sílu kněze, vědomého si vlastní identity, ilustroval na zkušenostech z historie.

Odvolal se na studii o životě v koncentračním táboře Dachau. Všichni vězňové po válce shodně vypovídali, že skupinou, která nejlépe snášela tvrdé podmínky a nejvíce vzdorovala nacistickému šílenství byli právě katoličtí kněží.

Kard. Piacenza poznamenal, že také dnešní kněží plní své poslání v nepřejících podmínkách.

Chápou-li své povolání správně, stávají se protikladem hlavních tendencí tohoto světa. Za té situace se samozřejmě objevuje pokušení zredukovat křesťanské hlásání na to, co je dnešní člověk připraven přijmout. Postoj kněze má ale být přesně opačný – zdůrazňuje kardinál. Musí pozvedat člověka k příčce nastavené Evangeliem. Kněz, který to nechápe, se připodobňuje světu a přizpůsobuje se jeho očekáváním. Jeho působení tak ztrácí hodnotu. Přestává být nástrojem proměny.

Všichni dnes mluví po potřebě reforem a změn. Jen zřídka se ale připouští, že proměnu potřebují především lidská srdce. Právě tam je vlastní pole kněžského působení.

Svátost svěcení totiž dává knězi zvláštní milost, která mu dovoluje vnikat do hlubiny srdce. Vyžaduje to jistě velký takt a rovnováhu.

Kněz má být zároveň velký i malý, šlechetný jako král a vnitřně prostý a přirozený jako venkovan. Nikdy se nesmí klanět mocným, vždy je však povinen sklánět se k chudým a maličkým – řekl prefekt vatikánské Kongregace pro klérus.

Dodávám: MODLEME SE ZA KNĚZE ...

Zobrazeno 1038×

Komentáře

HelenaH

chápou-li své povolání správně, stávají se protikladem tendencí tohoto světa...to je přeci krása!!! Děkuju za tento článek-strašně mě zamrzelo když tu byly uveřejněny body rakouskýchi biskupů a výzva k neposlušnosti-možná jsem se tomu, kdo to sem pověsil jevila jako militantní "katolička":-)...ale to nevadí. Modleme se za kněze. Je to moc potřeba!!!!

tina

Totalitní režimy, které chtěly zlikvidovat Církev, tak nejdříve likvidovaly biskupy, kněze a řeholníky. Tím chtěli znemožnit udílení a přijímání svátostí. V současné době je opět veden útok na tuto "první linii" jinými prostředky. Kněží sice nejsou zavíráni do kriminálů ale je ohrožena jejich kněžská identita. Modleme se za kněze a také za ty, kteří zastávají a propagují různé omyly. Kněží a mužské kláštery by měly být pro Církev jednou z priorit.

alimduL

Díky za komentáře, Helo a Tino. Ano, modleme se za to, aby kněží dokázali čerpat z milostí kněžské svátosti a ustáli všechny zkoušky, které život přináší. Potřebujeme kněze, aby nás správně a moudře vedli k Bohu a svědčili o jeho Lásce.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio