Rodina - poušť nebo krásné svědectví života

27. 7. 2011 10:02
Rubrika: myšlenky moudrých | Štítky: zdroj: RaVat

Církev si připomíná památku svatých Jáchyma a Anny, rodičů Panny Marie.

Ve vatikánské farnosti Svaté Anny sloužil mši sv. za rodiny kard. Angelo Comastri, papežský generální vikář městkého státu Vatikán, který se vyjádřil o této svaté rodičovské dvojici:

O svatých Anně a Jáchymovi máme velmi málo zpráv – dozvídáme se o nich pouze prostřednictvím jejich dcery Marie. Navrhuji proto, abychom vstoupili do narazetského domku a naslouchali Marii, když andělovi odpovídá svým „Staň se.“ Odkud se vzalo? Působí zde milost Boží a Mariina pokorná svoboda, avšak také výchova, které se jí dostalo v rodině. Právě od svých rodičů se Maria naučila naslouchat Božímu hlasu, v onom „staň se“ se skrývá život a svědectví rodiny svaté Anny a a svatého Jáchyma“.

Postava svaté Anny nás tedy přivádí k rodině. Jakým způsobem bychom se dnes po vzoru těchto dvou svatých měli navrátit k hodnotám rodiny?

Dnešní rodina se stala pouští. Je možné říci, že mnohé děti žijí v ateistických domovech a nezakouší přítomnost Boží. Když chybí Bůh, scházejí klid a harmonie, věrnost a také hodnotový žebříček. Příklad svatých Jáchyma a Anny nás má povzbudit k tomu, abychom v dnešní rodině nacházeli pramen radosti, pokoje a krásy. Pokud rodina nenalezne Boha, nemůže dětem nic předat. Maximálně jim zajistí trochu blahobytu, ale nevyřeší jejich otázky po smyslu života. Děti potřebují svědectví ryzích hodnot a ideálů, avšak v první řadě potřebují svědectví o Bohu – skále, na které je možné život postavit.

Rodina je základem společnosti a v jejím rámci je velmi důležitá role prarodičů ...

Prarodiče uchovávají kontinuitu a zpřítomňují cit. Předávají rodinnou moudrost a hodnoty. Jsou plni Boží moudrosti a skutečně mohou dětem a vnukům předávat světlo víry, které osvěcuje jejich život. Dnešní mladí nejsou daleko od víry, ale dospělí je od ní lecky spíše oddalují. Je třeba se zamyslet nad touto zodpovědností nás všech dospělých.

řekl pro Vatikánský rozhlas kard. Angelo Comastri.

Zobrazeno 2916×

Komentáře

alimduL

Tento článek mi udělal radost a naplnil mě touhou být "správnou babičkou" svým malým vnoučatům. Pochopila jsem, že nemusím "pracně" vymýšlet způsob, jak to udělat. Když budu žít ve vůli Boží - mohu jim tím předávat živou víru s naprostou jednoduchostí.
Bůh je má skála!

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio