Proč podobenství?

11. 7. 2011 8:36
Rubrika: pro povzbuzení duše | Štítky: zdroj: RaVar

Papež o "metodě" Ježíšových kázání řekl v nedělní promluvě zajímavá slova:

V evangeliu dnešní neděle (Mt 13,1-23) Ježíš oslovuje zástup známým podobenstvím o rozsévači. V jistém smyslu je toto podobenství „autobiografické“, protože reflektuje samu Ježíšovu zkušenost kázání. Ztotožňuje se s rozsévačem, který rozsévá dobré semeno Božího Slova a všímá si různých účinků, kterých se mu dostává, podle způsobu, jakým byla jeho zvěst přijata. Někdo naslouchá Slovu povrchně, ale nepřijímá je; někdo jej nejprve přijme, ale nemá vytrvalost a ztrácí všechno; někdo je přemožen starostmi a sváděním světa a někdo naslouchá vnímavě jako dobrá půda. A tady Slovo přináší hojné plody.

Toto evangelium však zdůrazňuje také „metodu“ Ježíšova kázání, tj. právě užívání podobenství. „Proč k nim mluvíš v podobenstvích?“ – zeptali se učedníci“ (Mt 13,10). A Ježíš odpoví tím, že poukáže na rozdíl mezi nimi a zástupem. S učedníky, tedy s těmi, kdo se už rozhodli pro Něho, může mluvit o Božím království otevřeně; ostatním jej však musí hlásat v podobenstvích právě proto, aby je podnítil k rozhodnutí, obrácení srdce; podobenství totiž svojí povahou vyžadují interpretaci, interpelují inteligenci, ale také svobodu. Sv. Jan Zlatoústý vysvětluje: „Ježíš pronesl tato slova s úmyslem přitáhnout své posluchače k Sobě, povzbudit je a ujistit, že pokud se obrátí k Němu, uzdraví je“ (Comm. al Vangelo, 45,1-2). Pravým „podobenstvím“ Boha je totiž samotný Ježíš, jeho Osoba, která svým lidstvím skrývá a zároveň zjevuje božství. Tímto způsobem nás Bůh nenutí, abychom v Něho věřili, ale přitahuje nás k Sobě pravdou a dobrotou svého vtěleného Syna. Láska totiž vždycky respektuje svobodu.

Drazí přátelé, zítra slavíme svátek sv. Benedikta, opata a patrona Evropy. Hleďme na něho ve světle tohoto evangelia jako na učitele naslouchání Božímu Slovu, hlubokého a vytrvalého naslouchání. Od tohoto velkého patriarchy západního mnišství se musíme stále znovu učit klást Boha na místo, které Mu náleží, na první místo, a nabízet mu v ranní a večerní modlitbě svou každodenní činnost. Panna Maria ať nám pomáhá být podle jeho vzoru „dobrou půdou“, kde může semeno Slova přinést hojné plody.

Zobrazeno 709×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio