HLINECKÝ RODÁK KRÁLOVÉHRADECKÝM BISKUPEM

11. 7. 2011 13:40

Novým biskupem královéhradecké diecéze se stal Mons. Jan Vokál, rodák z Hlinska, žijící více než polovinu svého života v zahraničí. V Praze na ČVUT vystudoval ještě za socialismu kybernetiku a zároveň v něm uzrálo rozhodnutí stát se katolickým knězem. Studium teologie však v té době bylo pro vysokoškoláky režimem znemožněno, proto ten, kdo se chtěl stát přesto knězem, musel kvůli tomu emigrovat. Jan Vokál to věděl a na své rozhodování takto vzpomíná:

„Věděl jsem, že chci odejít definitivně, a to do Říma, abych tam vystudoval na kněze. To zároveň znamenalo smířit se s tím, že už nikdy neuvidím žádného člena naší rodiny, ani rodiče. Že se nikdy nebudu moci do rodné země vrátit ani na návštěvu. Nic podobného bych ani ve snu neudělal, kdybych nebyl přesvědčen, že je to moje jediná cesta ke kněžství a že mi při ní Bůh bude žehnat.“ (zdroj: IKD)

S Boží pomocí se zdařilo Janu Vokálovi dostat se do Říma, vystudovat teologii a přijmout kněžské svěcení od tehdejšího papeže, nyní blahoslaveného Jana Pavla II.

 

Letos 7. května  Mons. Jan Vokál přijal ve Vatikánu v papežské bazilice sv. Petra biskupské svěcení a papež Benedikt XVI. ho ustanovil 25. královéhradeckým biskupem.  Na slavnost, které předsedal kardinál Tarcisio Bertone, státní sekretář Vatikánu, se dostavila řada biskupů a kněží z ČR, ministr kultury Jiří Besser a velvyslanec Pavel Vošalík. Z našeho kraje byl vypraven letecký speciál, kterým se do Říma vydalo 135 osob zastupujících různá povolání a různé farnosti. Čestné místo mezi účastníky měla maminka – paní Anna Vokálová a nejbližší rodina. Mnoho přátel a známých přicestovalo individuálně jak z Čech, tak z míst, kde Mons. Jan Vokál působil. Kardinál Bertone v promluvě kromě jiného také řekl: „Česká církev prožila období skvělá i kritická a dala církvi celou řadu mučedníků pro víru. Stačí připomenout, že královéhradecký stolec zůstal neobsazen od roku 1956, kdy zemřel biskup mons. Pícha, až do roku 1989, kvůli totalitnímu režimu té doby. Do tohoto kontextu spadá také příchod mladého Jana do Říma, v roce 1983. Byl to odjezd bolestivý, dalo by se říci dobrodružný, když utíkal z nepřátelského režimu, aby mohl zahájit svou cestu ke kněžství. Tímto útěkem za hranice východního bloku, s trochou peněz skrytých v botách, začíná jeho služba římské církvi a papeži, která jej přivedla až k dnešnímu dni, kdy za okolností zcela jiných je povolán k téže cestě opačným směrem.“ (zdroj: RaVat)

Biskup Jan Vokál byl uveden do svého úřadu v Hradci Králové v sobotu 14. května 2011

 

Zobrazeno 770×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio