papežovo Poselství mládeži

6. 9. 2010 9:02
Rubrika: pro povzbuzení duše | Štítky: zdroj: RaVat

Papež Benedikt XVI. představuje svoje Poselství mládeži celého světa k 26. Světovému dni mladých, který se bude konat v Madridu za necelý rok:

„Téma, které jsem pro toto poselství zvolil, přebírá jeden výraz apoštola Pavla z listu Kolosanům a zní takto: „Buďte zakořeněni v Ježíši Kristu, na Něm stavějte, utvrzeni ve víře“ (2,7).

Je to rozhodně návrh, který jde proti proudu! Kdo totiž dnes nabízí mladým, aby byli „zakořeněni“ a „utvrzeni“? Spíše je vychvalována nejistota, proměnlivost a vrtkavost… tedy všechny ty aspekty, které odrážejí nerozhodnou kulturu ve vztahu k zásadní hodnotám a základním principům, které orientují a řídí život. Ze své zkušenosti a svých setkání s mladými totiž dobře vím, že každá generace, ba dokonce každá jednotlivá osoba je povolána k opětovnému objevování smyslu života. A právě proto jsem chtěl nabídnout poselství, které se v biblickém stylu odvolává na obrazy stromu a domu. Mladý člověk je totiž jako rostoucí strom a aby se dobře rozvinul potřebuje hluboké kořeny, které ho v případě větrné bouře pevně drží na zemi. A stejně tak obraz budovaného domu odkazuje na požadavek mocných základů, aby byl dům pevný a bezpečný.

Těžiště Poselství spočívá ve výrazech „v Kristu“ a „ve víře“. Úplná zralost osoby, její vnitřní stabilita, mají základ ve vztahu k Bohu, vztahu, který prochází setkáním s Ježíšem Kristem. Vztah hluboké důvěry, autentického přátelství s Ježíšem je s to dát mladému člověku to, co nejvíce potřebuje, aby mohl dobře čelit životu: vnitřní klid a světlo, sklon k pozitivnímu myšlení, velkorysost vůči druhým, ochotu osobně platit za dobro, spravedlnost a pravdu.

Poslední, důležitý rys: Aby se stal věřícím, je mladý člověk nesen vírou církve. Není-li žádný člověk ostrovem, tím méně je jím křesťan, který objeví v církvi krásu víry, sdílené a dosvědčované společně s druhými v bratrství a ve službě lásky.

Moje Poselství mládeži nese datum 6. srpna, svátek Proměnění Páně. Kéž světlo Kristovy tváře zazáří v srdci každého mladého člověka! A Panna Maria ať doprovází svou ochranou putování mladých společenství a skupin k velkému setkání v Madridu roku 2011.

Přeložil Milan Glaser

 

Zobrazeno 891×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio