Cvičit se v touze

24. 8. 2010 9:09
Rubrika: pro povzbuzení duše | Štítky: zdroj: RaVat

 

„Cvičit se v touze“,

píše Benedikt XVI. účastníkům Meetingu v Rimini

„Svědčit v naší době o tom, že velké věci, po kterých touží lidské srdce, se nalézají v Bohu“, to je povzbuzení Benedikta XVI. Přirozeností člověka je jeho srdce, které touží po „velkých věcech“. Tato touha je nezaměnitelným lidským rysem, pohání k veškerému konání, od zaměstnání po rodinu, od vědeckého bádání po politiku, od umění po reakci na každodenní potřeby.

Každý člověk tuší, že právě v uskutečnění nejhlubších tužeb svého srdce může člověk najít možnost se realizovat, naplnit se, stát se skutečně sám sebou.

Člověk je často v pokušení zastavit se u malých věcí, u těch, které poskytují uspokojení a rozkoš, u věcí, které uspokojují na okamžik, u věcí stejně snadno dosažitelných jako klamavých. „Bůh přišel na svět, aby v nás vzbudil žízeň po „velkých věcech“. Abychom mohli Boží něhu přijmout, musíme očistit naše přání a touhy. To je náš život: cvičení se v touze,“ citoval Benedikt XVI. svatého Augustina.

„Boha můžeme požádat o všechno, co je dobré. Dobrota a moc Boží neznají hranice mezi věcmi velkými a malými, mezi hmotnými a duchovními, mezi pozemskými a nebeskými. V dialogu s ním, pokud mu předložíme celý náš život, se naučíme toužit po dobrých věcech, hluboce toužit po Bohu samotném.“

/řekl papež Benedikt XVI. v poselství účastníkům 31. ročníku Meetingu přátelství mezi národy v Rimini/

 

Zobrazeno 832×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio