"Modlete se za své děti"

25. 4. 2010 16:15
Rubrika: homilie | Štítky: zdroj: RaVat

Vybízím rodiče, aby se modlili za své děti

25.4.2010

Benedikt XVI. před Regina caeli, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,
Na tuto čtvrtou neděli velikonoční, zvanou Dobrého Pastýře, připadá Světový den modliteb za povolání, jehož letošní téma zní: „Svědectví vzbuzuje povolání, téma, které se těsně pojí k životu a poslání kněží a zasvěcených osob“ (Poselství ke 47.Světovému dni modliteb za povolání, 13. listopadu 2009).

První formou svědectví, která vzbuzuje povolání, je modlitba (srov. ibid.) jak nám ukazuje příklad svaté Moniky, které se pokornou a naléhavou modlitbou dostala milost spatřit, jak se stal křesťanem její syn Augustin, jenž píše: „Bez pochybností věřím a tvrdím, že díky jejím modlitbám mi Bůh dal úmysl nepreferovat, nechtít, nemyslet a nemilovat nic jiného než dosažení pravdy“ (De ordine II, 20, 52, CCL 29, 136).

Vybízím proto rodiče k modlitbě za to, aby bylo srdce jejich dětí otevřeno k naslouchání Dobrému Pastýři, a aby se „každý i nejmenší zárodek povolání… stal mohutným stromem, nesoucím plody k dobru církve a celého lidstva“ (Poselství cit.). Kde můžeme naslouchat hlasu Pánovu a rozpoznat ho? V kázání apoštolů a jejich nástupců. V něm se rozeznívá hlas Krista, který volá ke společenství s Bohem a k plnosti života, jak čteme dnes v evangeliu svatého Jana: „Moje ovce slyší můj hlas, já je znám a ony jdou za mnou. Já jim dávám věčný život. Nezahynou na věky a nikdo mi je nevyrve z rukou“ (Jan 10,27-28). Pouze Dobrý Pastýř s nezměrnou něhou střeží své stádce a brání je před zlem, a pouze do Něho mohou věřící vkládat absolutní důvěru.

V tento zvláštní den modliteb za povolání vybízím zejména kněze, aby podníceni Kněžským rokem usilovali o „mocnější a pronikavější evangelní svědectví v dnešním světě“ (List k zahájení).

Pamatujte, že kněz „pokračuje na zemi v díle Vykoupení“, naučte se s potěšením setrvávat před svatostánkem, přijměte „beze zbytku vlastní povolání a poslání skrze přísnou askezi“, buďte ochotní naslouchat a odpouštět, křesťansky formovat lid, jenž je vám svěřen, starostlivě pečovat o „kněžské bratrství“ (srov. ibid.). Berte si příklad z moudrých a horlivých pastýřů jako byl Řehoř Naziánský, který přátelsky psal svému bratru biskupovi svatému Basilovi: „Nauč nás svojí lásce k ovcím, své starostlivosti a schopnosti porozumění, své bdělosti… něžné přísnosti, klidu a umírněnému konání… boji na obranu stádce, vítězství… dosaženému v Kristu“ (Oratio IX, 5, PG 35, 825ab).

Děkuji všem přítomným a těm, kteří modlitbou a srdcem podporují moji službu Petrova nástupce, a každému z vás vyprošuji nebeskou ochranu Panny Marie, ke které se obracíme modlitbou.

Přeložil Milan Glaser

Zobrazeno 689×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio