Růst ve společenství

25. 1. 2010 9:15
Rubrika: pro povzbuzení duše | Štítky: zdroj: RaVat

Promluva papeže Benedikta XVI. "Růst ve společenství a šířit krásu jednoty Trojice":

Drazí bratři a sestry,
Mezi biblickými čteními dnešní liturgie se nachází známý text z prvního listu Korinťanům, v němž sv. Pavel přirovnává církev k lidskému tělu. Apoštol Pavel píše: „Jako je tělo pouze jedno, i když má mnoho údů, ale všechny údy těla, přestože je jich mnoho, tvoří dohromady jediné tělo, tak je tomu také u Krista. Neboť my všichni jsme byli pokřtěni jedním Duchem v jedno tělo – ať už jsme židé nebo pohané, otroci nebo svobodní – všichni jsme byli napojeni jedním Duchem“ (1 Kor 12,12-13). Tolik sv. Pavel. Církev je pojata jako tělo, jehož hlavou je Kristus, s nímž tvoří jediný celek. Apoštola vede k tomuto sdělení idea jednoty v mnohosti charismat, což jsou dary Ducha svatého. Díky nim se církev prezentuje jako nikoli uniformní, ale bohatý a živoucí organismus, plod jediného Ducha, který vede všechny ke hluboké jednotě, přijímá různosti, aniž by je rušil a uskutečňuje harmonický celek. Prodlužuje tak v dějinách přítomnost vzkříšeného Pána, zejména prostřednictvím svátostí, Božího slova, charismat a služeb, jež jsou dány ve společenství. Právě proto je církev v Kristu a v Duchu svatém jediná a svatá, je tedy vnitřním společenstvím, které lidské schopnosti transcenduje a podporuje.

Rád bych zdůraznil tento aspekt v rámci probíhajícího Týdne modliteb za jednotu křesťanů, který se skončí zítra svátkem Obrácení sv. Pavla. Podle tradice budu odpoledne slavit nešpory v bazilice sv. Pavla za hradbami za účasti představitelů ostatních církví a církevních společenství, přítomných v Římě. Prosme Boha o dar plné jednoty všech učedníků Kristových a podle letošního tématu obnovme zejména závazek být společně svědky ukřižovaného a vzkříšeného Pána (srov. Lk 24,48). Společenstvím křesťanů se totiž zvěst evangelia stává věrohodnější a účinnější, jak praví sám Ježíš ve velekněžské modlitbě k Otci v předvečer své smrti: „Ať jsou jedno…, aby svět uvěřil“ (Jan 17,21).

Nakonec bych rád připomněl postavu svatého Františka Saleského, jehož liturgická památka připadá na 24. ledna. Narodil se v Savojsku roku 1567, studoval právo v Padově a Paříži, byl povolán Pánem a stal se knězem. Věnoval se s velkým úspěchem kázání a duchovní formaci věřících, učil, že povolání ke svatosti je pro všechny a že každý – jak říká sv. Pavel svým přirovnáním k tělu – má v církvi svoje místo. Svatý František Saleský je patronem žurnalistů a katolického tisku. Jeho duchovní pomoci svěřuji Poselství ke Světovému dni sdělovacích prostředků, které každoročně vydávám při této příležitosti a které bylo včera ve Vatikánu zveřejněno.

Panna Maria, Matka církve, kéž nám vyprošuje stálý růst ve společenství, abychom šířili krásu být jedno v jednotě Otce i Syna i Ducha svatého.

Přeložil Milan Glaser

Zobrazeno 758×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio