Cestou dokonalosti je láska

31. 1. 2010 13:40
Rubrika: pro povzbuzení duše | Štítky: zdroj: RaVat

Benedikt XVI. po společné modlitbě Anděl Páně řekl povzbuzující slova:

Drazí bratři a sestry,
V liturgii této neděle se čte jedna z nejkrásnějších pasáží Nového zákona a celé Bible: takzvaná "velepíseň na lásku“ apoštola Pavla (1 Kor 12,31-13,13). Ve svém prvním listě Korinťanům, poté co za pomoci obrazu těla vysvětlil, jak různé dary Ducha svatého přispívají k dobru jediné církve, Pavel ukazuje „cestu“ dokonalosti. Tato cesta – říká – nespočívá ve vlastnění výjimečných kvalit jako je mluvení novými jazyky, poznání všech tajemství, obrovská víra nebo heroické skutky. Spočívá však v lásce – agape – tzn. v autentické lásce, kterou nám Bůh zjevil v Ježíši Kristu. Láska je „největším“ darem, který dává hodnotu všem ostatním, a přece se „nenadýmá, nevychloubá“, „zapomíná, když jí někdo ublíží“, „všechno omlouvá, všemu věří, nikdy nad ničím nezoufá, všecko vydrží“ (srov. 1 Kor 13,4-7). Na konci, až se setkáme tváří v tvář s Bohem, všechny ostatní dary pominou, a tím jediným, který zůstane na věky, bude láska, protože Bůh je láska, a my mu budeme podobni v dokonalém společenství s Ním.

Mezitím, dokud jsme na tomto světě, je láska rozpoznávacím znamením křesťana. Je syntézou celého jeho života: toho, co věří a co dělá. Proto jsem na počátku svého pontifikátu věnoval svou první encykliku tématu lásky: Deus caritas est. Jak si vzpomínáte, skládá se tato encyklika ze dvou částí, které odpovídají dvěma aspektům lásky: jejímu významu a potom jejímu praktickému uskutečňování. Láska je podstatou Boha samého, je smyslem stvoření a dějin, je světlem, které dává dobrotu a krásu existenci každého člověka. Zároveň je láska takříkajíc „stylem“ Boha i věřícího člověka, je chováním toho, kdo v odpověď na lásku Boží činí z vlastního života dar sebe samého Bohu a bližnímu. V Ježíši Kristu tvoří tyto dva aspekty dokonalý celek: On je vtělenou Láskou. Tato Láska je nám plně zjevena v ukřižovaném Kristu. Upřeme-li pohled na Něho, můžeme vyznat spolu s apoštolem Janem: „Poznali jsme lásku, jakou má Bůh k nám a uvěřili jsme“ (srov. 1 Jan 4,16; Deus caritas est, 1).

Drazí přátelé, pomyslíme-li na světce, rozpoznáváme rozmanitost jejich duchovních darů a také jejich lidských charakterů. Avšak život každého z nich je hymnem na lásku, živou velepísní na Boží lásku! Dnes 31.ledna si připomínáme zvláště svatého Jana Boska, zakladatele salesiánské rodiny a patrona mládeže. V tomto Kněžském roce bych rád vzýval jeho přímluvu, aby kněží byli stále více vychovateli a otci mládeže, a aby zakoušením této pastorační lásky mnoho mladých lidí přijalo povolání darovat život Kristu a evangeliu. Maria, Pomocnice křesťanů, příklade lásky, vypros nám tyto milosti.

Přeložil Milan Glaser

Zobrazeno 755×

Komentáře

pastorasi

Díky.Dokonalé! Láska je "největším" darem,který dává hodnotu všem ostatním,....... Vždy znovu si uvědomuji krásu křesťanství. "Poznali jsme lásku, jakou má Bůh k nám a uvěřili jsme"...

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio