Vánoce nejsou pohádka

21. 12. 2009 9:43
Rubrika: pro povzbuzení duše | Štítky: zdroj RaVat

 

Papež Benedikt XVI. vidí Vánoce jinak, než jak je mnozí v konzumním světě představují: Vánoce nejsou pohádka pro děti:

Drazí bratři a sestry,
Touto čtvrtou nedělí adventní jsme stanuli již těsně před Narozením Páně.

Liturgie nás slovy proroka Micheáše nabádá pohlédnout k Betlému, městečku v Judsku, jež je svědkem velké události: „A ty, Betléme Efratský, maličký jsi mezi judskými rody, z tebe mi vyjde ten, který bude vládcem v Izraeli, jeho původ je od pradávna, od věčnosti.“ Tisíc let před Kristem se Betlém stal rodištěm velkého krále Davida, kterého Písma shodně představují jako Mesiášova předka. Lukášovo evangelium podává, že se Ježíš narodil v Betlémě, protože Josef, snoubenec Marie, který pocházel „z Davidova domu“, se musel vydat do tohoto městečka kvůli sčítání obyvatelstva a právě v oněch dnech Maria přivedla na svět Ježíše (srov. Lk 2,1-7). Totéž Micheášovo proroctví pokračuje právě náznakem tajemného narození: „Proto je Hospodin opustí až do doby, kdy rodička porodí; potom se zbytek jeho bratrů vrátí k synům Izraele“ (Mich 5,2).

Existuje tedy božský plán, který zahrnuje a vysvětluje časy a místa příchodu Syna Božího na svět. Je to plán pokoje, jak znovu oznamuje prorok, když mluví o Ježíši: „Bude stát a pást v Hospodinově síle, ve velebnosti jména Hospodin, svého Boha, oni pak budou požívat míru, neboť jeho moc se rozšíří až do končin země. On sám pak bude pokojem“ (Mich 5,3).

Právě tento poslední aspekt proroctví mesiášského míru nás přirozeně nutí zdůraznit, že Betlém je také městem-symbolem pokoje ve Svaté zemi a na celém světě. Bohužel, v těchto dnech neprezentuje realizovaný a stabilní mír, ale mír namáhavě hledaný a toužený. Bůh se však nikdy nepoddává tomuto stavu věcí a proto se v Betlémě a na celém světě i letos obnoví v církvi tajemství Vánoc, proroctví pokoje pro každého člověka, které zavazuje křesťany, aby se ponořili s Ježíšovým cítěním do nehostinnosti, do často neznámých a skrytých dramat a konfliktů v kontextu, ve kterém žijí, stali se všude nástroji a posly pokoje, nesli lásku tam, kde je nenávist, odpuštění tam, kde je urážka, radost tam, kde je smutek a pravdu tam, kde je omyl, podle krásného vyjádření známé františkánské modlitby.

Dnes, stejně jako v Ježíšových dobách, Vánoce nejsou pohádka pro děti, ale odpověď Boha na drama lidstva, hledajícího pravý pokoj. On sám bude pokojem!“ – říká prorok ve vztahu k Mesiáši.

Nám přísluší otevřít, rozevřít brány a přijmout jej. Učme se od Marie a Josefa: dejme se s vírou do služeb Božího plánu. I když jej plně nechápeme, svěřme se jeho moudrosti a dobrotě. Hledejme především království Boží a Prozřetelnost nám pomůže.

Šťastné Vánoce vám všem!

/Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv. Petra/

 

Zobrazeno 774×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio