Nemoc a advent

16. 12. 2009 10:54
Rubrika: pro povzbuzení duše | Štítky: zdroj: RaVat

 

Při návštěvě hospice v Římě papež Benedikt XVI. mimo jiné řekl:

„Drazí přátelé! Víme, že některá závažná onemocnění vyvolávají nevyhnutelně u nemocných momenty krize, opuštěnosti a vážné konfrontace s jejich osobní situací. Pokroky lékařské vědy často nabízejí nástroje nezbytné k vyrovnání se s touto situací, alespoň pokud jde o fyzickou stránku. Nicméně, ne vždy je možné nalézt lék na každou nemoc a v důsledku toho se nemocnice a zdravotnická zařízení celého světa vydatně potýkají s utrpením mnoha bratří a sester nevyléčitelně nemocných, kteří se již ocitli v terminálním stádiu. Dnes převládající mentalita efektivnosti má často tendenci vytlačovat tyto osoby ze středu pozornosti a považovat je za obtíž a problém pro společnost. Kdo však má smysl pro lidskou důstojnost ví, že je třeba respektovat je a podporovat, když musí čelit těžkostem a utrpením, spojenými s jejich zdravotním stavem. Za tímto účelem se dnes stále více užívá paliativní medicíny, která je s to ulevit jim v bolestech, jež plynou z onemocnění, a pomáhat je nemocným osobám důstojně snášet. Nicméně, vedle nezbytné klinické péče je třeba nabízet nemocným konkrétní gesta lásky, blízkosti a křesťanské solidarity a vycházet vstříc jejich potřebě porozumění, útěchy a stálého povzbuzení. Právě to je blahodárně realizováno zde v Hospici Nadace Řím, který se soustředí na péči a laskavé přijetí nemocných a jejich blízkých v souladu s tím, co učí církev, která se během staletí vždycky projevovala jako laskavá matka těch, kteří trpí na těle i na duchu. Mám radost z tohoto chvályhodného díla a rád bych povzbudil všechny, kteří konkrétně napodobují dobrého samaritána, jenž „pocítil soucit a ujal se péče o bližního“ (srov. Lk 10,34) a denně nabízejí klientům a jejich příbuzným odpovídající asistenci pozornou na potřeby každého.

Drazí nemocní, drazí příbuzní, právě jsem se s vámi jednotlivě pozdravil a spatřil ve vašich očích víru a sílu, které jsou vám oporou v těžkostech. Přišel jsem, abych nabídnul každému konkrétní svědectví blízkosti a vnímavosti. Ujišťuji vás svou modlitbou a vybízím vás, abyste hledali oporu a útěchu v Ježíši a nikdy neztráceli důvěru a naději. Vaše nemoc je zkouška bolestná a jedinečná, ale před tajemstvím Boha, který přijal naše smrtelné tělo, dostává svůj smysl a stává se darem a příležitostí k posvěcení. Když utrpení a smutek nabývají největší sílu, myslete na to, že vás Kristus připojil ke svému kříži, protože chce vaším prostřednictvím adresovat slova lásky těm, kteří ztratili cestu života a uzamčeni do svého prázdného egoismu žijí ve hříchu a daleko od Boha. Váš zdravotní stav totiž dosvědčuje, že pravý život není tady, ale u Boha, kde každý z nás nalezne svou radost, pokud s pokorou vykročí po stopách nejopravdovějšího člověka: Ježíše Nazaretského, Učitele a Pána.

Adventní doba, kterou prožíváme, k nám mluví o Božím navštívení a vybízí nás, abychom mu připravili cestu. Ve světle víry můžeme chápat nemoc a utrpení jako zvláštní zkušenost Adventu, navštívení Boha, který tajemným způsobem vychází vstříc, aby vysvobodil z osamocení a z nesmyslu a proměnil bolest na čas setkání s Ním, na čas naděje a spásy. Pán přijde, je zde, vedle nás! Tato křesťanská jistota kéž nám pomáhá chápat i „soužení“ jako způsob, kterým On může vyjít vstříc a stát se pro každého „Bohem blízkým“, který osvobozuje a zachraňuje. Vánoce, na které se připravujeme, nám dávají možnost kontemplovat Svaté Dítě, pravé světlo, které přichází na tento svět, aby zjevilo „dobrotu Boží, která přináší spásu všem lidem“ (Tit 2,11).

S Mariiným cítěním svěřme všichni sami sebe, náš život a naše naděje Jemu!

Drazí bratři a sestry, s těmito pocity vyprošuji každému z vás mateřskou ochranu Ježíšovy Matky, kterou křesťanský lid vzývá v souženích jako Salus infirmorum a uděluji vám ze srdce zvláštní apoštolské požehnání jako záruku duchovní a vnitřní radosti a autentického pokoje v Pánu.

 

Zobrazeno 1103×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio