Nejlepší služba...

11. 7. 2009 10:10

 

Nejlepší služba, jakou mohou křesťané nabídnout společnosti, je hlásání evangelia

Benedikt XVI. přijal ve Vatikánu na audienci nového velvyslance Mexika Hectora Federica Ling Altamirano Papež při té příležitosti řekl:

„Nejlepší služba, jakou mohou křesťané nabídnout společnosti, je hlásání evangelia, které osvětluje demokratickou kulturu a zaměřuje ji na hledání společného dobra.“
„Náboženská svoboda není nějaké právo navíc nebo privilegium, které vyžaduje církev, ale je to skála, na které jsou založena lidská práva. V této svobodě se zjevuje zvláštním způsobem transcendentální rozměr lidské osoby a absolutní neporušitelnost její důstojnosti. Proto náboženskou svobodu nelze redukovat na pokojné soužití občanů, kteří v soukromí praktikují své náboženství, nebo ji omezit na svobodu kultu.
Když katolická církev zastává tento postoj, neomezuje tím autonomii civilních institucí. Naopak církev i politická komunita musejí být, každá ze své pozice, ve službě osobního a společenského povolání občanů.“


Ta poslední věta nutí k zamyšlení, jakým způsobem může křesťan sloužit ostatním, tam, kde společnost nestojí o křesťanské myšlenky, nestojí o morálku, jde za kariérou, ziskem, mocí a slávou. Dokonce nerozvíjí ani kulturu, protože často v „kulturních“ aktivitách nejde o povznesení lidského ducha, ale o konzum a byznys. Jak povzbudivá jsou slova papeže, který říká, že „církev i politická komunita musejí být ve službě osobního a společenského povolání občanů“. Měly by být a my, křesťané, jsme právě tou jedinou silou, která se o to má snažit. Já se o to mám snažit, protože jsem křesťanka. Neznamená to však nutně přímou angažovanost v politice, ale moje každodenní úsilí na místě, kam mne Bůh postavil. Z toho, co říká papež, je zřejmé, že mám usilovat o hledání společného dobra ve své rodině, v práci, v dalších společenstvích, umět vidět potřeby druhých a udělat, co mohu udělat. Je-li nejlepší službou, kterou mohu lidské společnosti nabídnout, hlásání evangelia, měla bych žít evangelium tak viditelně, aby nebylo třeba dalších slov. Modlím se za to cestou do práce a doufám, že s Boží pomocí přispěji svojí „trochou“. Když uděláme každý svůj díl, bude to znát, nemyslíte?

 

 

Zobrazeno 760×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio