Evropské setkání VŠ studentů v Římě

11. 7. 2009 22:37
Rubrika: zajímavé čtení | Štítky: zdroj RaVat

 

Evropské setkání vysokoškolských studentů 9. – 12. 7. 2009

V italské metropoli se koná evropské setkání vysokoškolských studentů, akademických představitelů a studentských kaplanů. Probíhá v areálu univerzity Tor Vergata v Římě. Setkání má posílit aktivní spolupráci a upevnit církevní společenství univerzity. Pořadatelem je Rada evropských biskupských konferencí ve spolupráci s italským ministerstvem školství a zahraničních věcí.
Setkání zahájila bohoslužba v Lateránské bazilice 9. 7. Předsedal jí mons. Marek Jedraszewski, pomocný biskup v polské Poznani a předseda sekce pro univerzity Rady evropských biskupských konferencí. Studenti se během setkání zůčastní přednášek a diskuzí na téma: Mladí a naděje Evropy nebo Mladí a láska k moudrosti.  V sobotu 11.7. ve vatikánské bazilice předsedal mši svaté pro účastníky setkání státní sekretář Svatého stolce kardinál Tarcisio Bertone, následovala audience u Svatého otce. V neděli 12. 7. setkání zakončí společná bohoslužba.

Povolání k poznání a setkání s Kristem bylo v centru slov Benedikta XVI. k účastníkům setkání evropských studentů. Asi tisícovku mladých z 31 národů přijal na audienci v sobotu před polednem. Setkání pořádala Rada evropských biskupských konferencí.

Buďte si vždy vědomi svých možností a zároveň své odpovědnosti.“

Tak Svatý otec povzbudil mladé k následování cesty rozvíjení kultury, kterou Svatý Benedikt označil jako nezbytnou pro lidské a křesťanské zrání národů Evropy.

Cílem je“, řekl papež,“ stát se kvasem společnosti vyživované evangelní láskou“.

A Benedikt XVI. jasně zdůraznil, že k němu vede jen jedna cesta: „K tomu může dojít jedině tehdy, pokud se vy, tak jako učedníci z Emauz, setkáte se vzkříšeným Pánem v konkrétní zkušenosti Církve, zejména při slavení eucharistie.“

Rozvoj znalostí je povoláním univerzit a tento rozvoj, tváří v tvář celku vědění, které má lidstvo k dispozici, vyžaduje i morální a duchovní růst.

 

 

Zobrazeno 851×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio