Dovolená papeže

19. 7. 2009 0:09

Dovolená papeže od 13. – 28.7.

Také papež myslí na odpočinek a tráví dny na dovolené v Les Combes, kde rád pobýval i Jan Pavel II. Dává nám tím příklad, abychom nezapomínali relaxovat. Líbilo se mi, že před odjezdem řekl: „Když dávám Nashledanou náměstí sv. Petra a městu Římu, vybízím všechny, aby mě provázeli modlitbou. Modlitba nezná vzdálenosti a oddělení: ať už jsme kdekoliv, modlitba z nás dělá jedno srdce a jednu duši. A co se týká odjezdů na prázdniny či dovolenou, využívám této příležitosti, abych ještě jednou zdůraznil povinnost všech, aby byli opatrní pří řízení aut a motorek a aby dodržovali silniční řád. Dobré prázdniny a pěkná dovolená začínají právě od tohoto!“

Vatikán/Les Combes. Benedikt XVI. utrpěl frakturu pravého zápěstí, když uklouzl v noci ve svém pokoji. Svatý otec však ráno jako obykle sloužil mši svatou a po ní se nasnídal. Až po té navštívil nemocnici v Aostě, aby mu zlomeninu zafixovali. Před desátou hodinou dopoledne navštívil nemocnici “Umberto Parini” v Aostě, kde se podrobil vyšetření, srovnání a zafixování zlomeniny. Malý zákrok proběhl pouze v lokální anestezii a skončil kolem 14.00. Svatý otec opustil nemocnici zhruba o dvě hodiny později.


„Všechno v pořádku,“ řekl s úsměvem a mávaje levou rukou novinářům i věřícím, kteří ho čekali před nemocnicí.
Podle primáře ortopedie, doktora Manciniho, je celkový zdravotní stav Svatého otce dobrý a zlomenina by měla být zcela zahojena do měsíce.
Lékař i tiskový mluvčí papeže potvrdili, že pád Benedikta XVI. nezpůsobila nevolnost. Dlahu bude muset Svatý otec nosit asi jeden měsíc. Pak ho čeká rehabilitace. Podle lékařů zlomenina nebude mít vliv na funkci ruky a Benedikt XVI. se bude moci dokonce vrátit ke hře na klavír.

Z nemocnice, jejíž personál si pochvaloval trpělivého a usměvavého pacienta, se papež vrátil zpět do Les Combes, kde bude pokračovat v dovolené bez změn programu.

Tiskový mluvčí Svatého Stolce, otec Lombardi potvrdil, že noc i dnešní den po včerejším lékařském zákroku Benedikta XVI. proběhly v klidu.
O. Lombardi také potvrdil, že dovolená Svatého otce kvůli tomuto zranění nedoznala zásadních změn a Benedikt XVI. bude zítra v poledne předsedat modlitbě Anděl Páně v Romano Canavese, rodném městě kardinála Tarcisia Bertone, vatikánského státního sekretáře. Svatý otec dnes ráno, stejně jako v ostatní dny, sloužil mši svatou.
Hovoří otec Federico Lombadri:

„Svatý otec se učí sžívat s touto lehkou dlahou a zpevněným zápěstím, což samozřejmě trochu omezuje jeho každodenní život. Zejména protože píše rukou, a právě to chtěl v těchto dnech dělat a bude se toho muset vzdát. Celkově je ale situace povzbudivá. Dá se říct, že ta nehoda je už uzavřená.“

Vyvolala ale otázky, zda nebude změněn oficiální program v nejbližších dnech?

„Ano, vyvolala. Bylo potvrzeno, že zítřejší modlitba Anděl Páně proběhne v Romano Canavese podle plánu. Svatý otec tam odletí helikopterou, a po polední modlitbě poobědvá spolu s příbuznými kardinála Bertone a dalšími pozvanými a pak se vrátí do Les Combes. Tam zůstane také v příštích dnech a jak bylo oznámeno, příští pátek jsou na programu nešpory v katedrále v Aostě a příští neděli opět Anděl Páně. Takže všechny předvídané veřejné body programu byly zachovány.“ Potvrzuje mluvčí Svatého Stolce, otec Lombardi.

Na místě papežova letního pobytu je také dopisovatel denníku Avvenire, Salvatore Mazza, ten popisuje současnou atmosféru ve Valle d´Aosta:

„Atmosféra je velmi uvolněná. Bylo vidět, jaký cit region chová ke Svatému otci. Velká diskrétnost, se kterou zdejší obyvatelé prožívají to, že tu Benedikt XVI. tráví dovolenou by se někomu mohla zdát skoro jako projev nezájmu. Ale není tomu tak. Je to znakem hlubokého respektu k tomu, že si papež potřebuje odpočinout. A v okamžiku, kdy se objevily ony obavy, bylo vidět, jakou lásku k němu zdejší lid chová.“

Benedikt XVI. strávil včera v nemocnici šest hodin, od desáté hodiny dopolední do čtvrté hodiny po obědě, jako pacient, který nechtěl využít nějakých privilegií, ale počkal až na něj na operačním sále přijde řada a téměř se omlouval za shon, který jeho krátká hospitalizace vyvolala, jak připomínají mnohé deníky.

„Bylo krásné vidět obyvytele Aosty, jak přicházejí před nemocnici a chtějí pochopit, co se děje a když to zjistili, tak počkat a třeba i vynechat oběd, aby ho mohli, až Benedikt XVI. vyjde, pozdravit a projevit mu svou náklonost.“

To byla slova dopisovatele denníku Avvenire, který telefonoval z Valle d´Aosta.
Benediktu XVI. mezi tím přicházejí z celého světa přání brzkého uzdravení. Vzpomínejme v modlitbě...

 

Zobrazeno 1020×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio