Slavnost sv. Petra a Pavla v Římě

30. 6. 2009 21:29
Rubrika: homilie | Štítky: zdroj: radiovaticana

 

Římané, zůstaňte věrni svému křesťanskému povolání

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv.Petra


Na dnešek připadá slavnost sv. Petra a Pavla, hlavních patronů římské církve: Petr, rybář z Galileje, který „první vyznal víru v Krista… a vytvořil první komunitu spravedlivých Izraele“; Pavel, dříve pronásledovatel křesťanů, „který osvítil hloubky tajemství… mistr a učitel, který hlásal spásu všem národům" (srov. Preface ze mše v tento den). V jedné ze svých homilií ke komunitě města Řím, papež lev Veliký prohlásil: „Tito jsou tvoji Otcové a praví Pastýři, kteří tě založil, abys bylo začleněno do nebeského království“ (Sermo I in Nat.App Petri et Pauli, c I, PL 54,422). U příležitosti této slavnosti bych rád pozdravil a co nejvroucněji popřál vše nejlepší zejména diecézní římské komunitě, kterou Boží prozřetelnost svěřila mojí péči jakožto Petrovu nástupci. A rád zdravím také všechny obyvatele naší metropole, poutníky a turisty, kteří jsou zde v těchto dnech na návštěvě také v souvislosti se zakončením Roku sv. Pavla.

Drazí bratři a sestry, Pán vám žehnej a ochraňuj na přímluvu svatých Petra a Pavla! Jako váš pastýř vás vybízím, abyste zůstali věrni křesťanskému povolání a nepřizpůsobovali se mentalitě tohoto světa, jak psal apoštol národů právě křesťanům Říma, ale nechávali se stále více proměňovat evangeliem, abyste následovali to, co je opravdu dobré a bohulibé (srov. Řím 12,2). Proto se neustále modlím, aby Řím uchoval naživu své křesťanské povolání nejen zachováním jejího nezměněného nesmírného duchovního a kulturního odkazu, ale také proto, aby jeho obyvatelé tlumočili krásu obdržené víry v konkrétních způsobech myšlení a jednání, a nabízeli tak těm, kteří z různých důvodů přicházejí do tohoto města, atmosféru lidství a evangelních hodnot. Proto vás –slovy svatého Petra –vybízím, drazí bratři a sestry, učedníci Kristovi, abyste byli „živými kameny“, seskupenými kolem Něho, který je „živým kamenem, zavrženým staviteli, ale vyvoleným v Božích očích“ (srov. 1 Petr 2,4).

Dnešní slavnost má také univerzální ráz: vyjadřuje jednotu a katolicitu církve. Proto každý rok v tento den přicházejí do Říma noví metropolitní arcibiskupové převzít pallium, symbol společenství s Petrovými nástupcem. Opět proto zdravím bratry v biskupské službě, s nimiž jsem dnes dopoledne v bazilice vykonal toto gesto, a také věřící, kteří je provázejí. Zároveň srdečně zdravím delegaci konstantinopolského patriarchátu, která jako každý rok přišla do Říma na slavnost svatých Petra a Pavla. Společná úcta k těmto mučedníkům nechť je zárukou stále plnějšího a citelnějšího společenství mezi křesťany všech částí světa. Prosme pro to o mateřskou přímluvu Marie, Matky jediné Kristovy církve, recitací obvyklé modlitby Anděl Páně.

Přeložil Milan Glaser

 

Zobrazeno 986×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio