Usilujte o svatost, ne o kariéru

25. 5. 2009 18:35
Rubrika: homilie | Štítky: zdroj: RaVat

 

„Usilujte o svatost, ne o kariéru“, řekl Benedikt XVI. budoucím diplomatům Svatého stolce, ale jeho promluva je velmi přínosná pro všechny křesťany. Existuje určitý „kód“, který křesťanům umožňuje rozšifrovat problematiku světa: je jím evangelium. Tento kód doporučoval Papež ve své promluvě ke studentům Papežské církevní akademie, tedy budoucím kněžím, určeným do diplomatických služeb Svatého stolce. Papež je povzbudil k pěstování silné duchovní identity, aby nepodlehli lichotkám vidin pohodlné kariéry a nenechali se svést „příliš pozemským stylem myšlení“.

Být ve světě, ale nebýt ze světa. Existují-li uvnitř církve muži, kterým je moudrost tohoto výroku střižena na míru, pak jsou to bezpochyby kněží, kteří pracují na apoštolských nunciaturách rozsetých po celém světě. Služba velké důležitosti a zároveň – jak s důrazem podotknul Benedikt XVI. – služba vystavená riziku kontaminace, musí-li duchovní stálost vstupovat do konfliktu s logikami, které nejsou vlastní tomu, jenž patří zcela Kristu:

Službu na apoštolské nunciatuře lze v určitém smyslu pokládat za specificky kněžské povolání, za pastorační službu, která v sobě zahrnuje zvláštní zařazení do světa a jeho často značně komplikovaných problémů sociální a politické povahy. Je proto důležité, abyste se naučili je dešifrovat s vědomím, že určitým “kódem“ analyzování a pochopení těchto dynamik může být jedině evangelium a neměnné magisterium církve.

Tento zvláštní úkol lze zvládnout, pokračoval Benedikt XVI., jedině naučíte-li se pozorně číst lidské a sociální skutečnosti, a zároveň nepřestanete vnitřně plně patřit Ježíšovi. Budete-li „muži intenzivní modlitby“, řekl dále papež mladým seminaristům, překonáte samotu a neporozumění a přitom neztratíte ze zřetele bytostnou povahu této služby:

Tato schopnost dialogu s modernitou, která je po vás žádána, jakož i kontakt s osobami a institucemi, které je reprezentují, vyžadují mohutnou vnitřní strukturu a duchovní solidnost, která nejen uchová, ale dá vyniknout vaší křesťanské a kněžské identitě. Jenom tak se vyhnete negativním dopadům světské mentality a nenecháte se přitahovat, ani kontaminovat příliš pozemskými způsoby uvažování.

Papež vyzval studenty Papežské církevní akademie, aby se zvlášť intenzivně snažili prožít Kněžský rok, který bude zahájen 19.června. „Využijte co nejvíce této příležitosti, řekl jim, abyste byli kněžími podle Kristova Srdce jako svatý Jan Maria Vianney:

Pán chce, abyste byli svatí, tzn. „jeho“, a nedělali si starosti s vytvářením lidsky zajímavé či pohodlné kariéry, nehledali aplaus a úspěch u lidí, ale cele se oddali dobru duší, byli připraveni až do dna splnit svou povinnost s vědomím toho, že jsme „služebníci neužiteční“, a radovat se z toho, že můžeme nabídnout náš chudý příspěvek k šíření evangelia.

Řekl Benedikt XVI.  budoucím papežským diplomatům, ale jeho slova říkají obecně: JAK BÝT VE SVĚTĚ, ALE NEBÝT ZE SVĚTA. Jsem ráda, že jsem si to mohla takto připomenout.


 

 

Zobrazeno 796×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio