Buďte bdělí, stůjte pevně ve víře, buďte stateční a silní!

15. 2. 2009 18:26

Vatikán. Benedikt XVI. přijal na audienci první skupinu šedesáti nigerijských biskupů, kteří tento měsíc konají návštěvu ad limina.

Hovořil k nim o společné zodpovědnosti za církev.

Připomněl skutečnost, že od jejich poslední kanonické návštěvy se nigerijská církev velmi rozrostla a má nyní nejen mnohem více věřících, ale i kněží a řeholníků, jejichž práci, kterou společně s katechety na vinici Páně odvádějí, papež velmi ocenil. Zdůraznil, že tento růst církve také vyžaduje zvláštní péči o diecézní pastoraci a formaci tak, aby byla v lidu prohlubována víra. Papež také vytyčil základní body této formace: učit umění modlitby, podporovat účast na liturgii a svátostech, dbát o moudrá a věcná kázání, katechetické instrukce a také dobré duchovní a morální vedení.

Na těchto základech vykvetou z víry křesťanské ctnosti a vyrostou živé farnosti i štědrá služba širšímu společenství. Vy sami, spolu s vašimi kněžími, se musíte nechat vést pokorou a být lhostejní ke světským ambicím, modlit se a být poslušní Boží vůli a usilovat o průhlednost. Tak se stanete znamením Krista Dobrého Pastýře.

Slavení liturgie je důležitým pramenem obnovy křesťanského života.

Chválím vaše úsilí o zachovávání rovnováhy mezi kontemplací a vnějšími projevy účasti a radosti v Pánu. Je proto potřeba klást důraz na liturgickou formaci kněží, aby nedocházelo k excesům. Pokračujte v této cestě a mějte na paměti, že dialog lásky a uctívání Boha je obohacován praxí eucharistických adorací ve farnostech, řeholních komunitách a na jiných vhodných místech.

Papež poděkoval zejména těm, kdo přijali pastorační poslání mimo svůj vlastní region nebo jazykovou skupinu, a všem kdo jim v tom pomáhají a zdůraznil, že v církvi není místo pro žádný druh rozdělení.

Dále se Svatý otec ve své promluvě k biskupům Nigérie věnoval potřebě dobrého výběru a formace seminaristů. V ní nesmí chybět soustavné duchovní vedení, svátostné smíření, modlitby a rozjímání Písma Svatého. Dalším z úkolů je podpora rodinného života, formace snoubenců a duchovní doprovázení manželů a rodin.


Benedikt XVI. také ocenil nasazení biskupů v mezináboženském dialogu, především s Islámem a v jejich nasazení v boji proti nespravedlnostem jakými jsou korupce, diskriminace, kriminalita, únosy apod. Svoboda, respekt k lidským právům, ochrana před ideologickou manipulací a zneužívání práva, to jsou některé z dalších výzev, před kterými biskupové Nigérie stojí.

V těchto náročných úkolech je Benedikt XVI. povzbudil slovy apoštola Pavla:

Buďte bdělí, stůjte pevně ve víře, buďte stateční a silní! Všechno nechť se mezi vámi děje v lásce.



 

 

Zobrazeno 1008×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio