Pilulka den po té

15. 12. 2008 20:28

Pilulka „den po té“  aneb  pilulka RU 486 není antikoncepce, ale je to časné abortivum. Jak se k němu staví Kongregace pro nauku víry vysvětlil kardinál Javier Lozano Barragán:

V dokumentu Dignitas personae čteme, že vedle „antikoncepčních prostředků v užším smyslu slova, které znemožňují početí, jež následuje po sexuálním aktu, existují další prostředky, které působí po oplodnění“. Jde o prostředky tzv. intercepce, které způsobují tzv. „inhibici nidace“, tzn. že zabraňují uhnízdění embrya a mezi něž patří tzv. „pilulka den po té“. Pokud jde o prostředky, které ničí již uhnízděné embryo, hovoří se o kontragestaci, a právě sem patří zmíněná pilulka RU 486. Instrukce potvrzuje, že používání kontragestativ „spadá do oblasti hříchu interrupce a je těžce nemorální. Kromě toho – jak připomíná Kongregace pro nauku víry – se umělé ukončení těhotenství pojí s vážnými kanonickými postihy.

Dokument Dignitas personae brání život jako dar lásky.  Blížící se svátky Narození Páně jsou oslavou života. Církev odsuzuje každé zabití – interrupce i jiné vraždění. Kardinál Javier Lozano Barragán uvedl, že pilulka RU 486 zabíjí nejen počaté dítě, ale škodí také matce. Toto tvrzení zastává také italská ministryně pro mládež Giorgia Meloni, která poukázala na to, že  používání  této pilulky představuje velké nebezpečí pro zdraví ženy. Ministryně apelovala na to, aby pilulky RU 486 nebyly považovány za antikoncepční prostředek, protože jde o prostředek abortivní.

Aborce či interrupce zůstává tím, čím je, nezávisle na tom, zda je prováděna chirurgicky nebo farmaceuticky. Je proto vždy zabitím, protože embryo je již od počátku své existence lidskou bytostí, které patří všechna lidská práva.

Podsekretářka italského ministerstva práce a sociálních věcí zveřejnila údaje, podle nichž užití pilulky RU 486 způsobilo již v 17 doložených případech smrt ženy. Na tyto případy však neupozornila žádná instituce, dohlížející na farmaceutický průmysl, ale novináři a zainteresované osoby – sdělila Eugenia Roccella.
/podle Radia Vatikana/

 

Zobrazeno 1314×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio