Marana,tha! Přijď, Pane Ježíši!

4. 12. 2008 0:00
Rubrika: modlitby | Štítky: převzato RaVat

Svatý Pavel na závěr svého druhého listu Korinťanům opakuje a vkládá do úst také Korinťanům jednu modlitbu, která se zrodila v prvních křesťanských komunitách na palestinském území: Marana, tha!, což doslova znamená „Náš Pane, přijď!“ (16,22).

Byla to modlitba prvotního křesťanstva, a poslední kniha Nového zákona – Apokalypsa - se touto modlitbou také končí: „Přijď, Pane!“

Můžeme se tak modlit i my, ptá se papež Benedikt XVI.?

"Zdá se mi, že pro nás dnes, v našem životě, v našem světě je obtížné modlit se upřímně, aby pominul tento svět, aby přišel nový Jeruzalém, aby nastal poslední soud a přišel soudce, Kristus. Myslím si, že ačkoli se z mnoha důvodů takto neodvažujeme modlit, můžeme také my správně a korektně říci spolu s prvotním křesťanstvem: „Přijď, Pane Ježíši!“. Samozřejmě, nechceme, aby teď nastal konec světa, ale na druhé straně také chceme, aby tento nespravedlivý svět pominul. I my chceme, aby svět byl od základu změněn, aby nastala civilizace lásky, aby nadešel svět spravedlnosti, pokoje, svět bez násilí a bez hladu. To všechno chceme. Ale jak by k tomu mohlo dojít bez přítomnosti Krista? Bez Kristovy přítomnosti se svět nikdy nestane skutečně spravedlivým a obnoveným. A proto jinak, zcela a v hloubi můžeme a musíme i my s velkou naléhavostí v situacích naší doby říci:

Přijď, Pane! Přijď, jak to ty chceš a znáš.

Přijď tam, kde je bezpráví a násilí.

Přijď do uprchlických táborů Dárfůru, severního Kivu do mnoha částí světa.

Přijď tam, kde vládnou drogy.

Přijď i mezi ty boháče, kteří na tebe zapomněli a kteří žijí jen sami pro sebe.

Přijď i do našich srdcí, přijď a obnov náš život, přijď do našeho srdce, abychom se my sami mohli stát světlem Boha, Tvou přítomností.

V tomto smyslu se modleme se svatým Pavlem: „Marana, tha! - Přijď, Pane Ježíši!“. Modleme se, aby Kristus byl skutečně přítomen dnes v našem světě a aby jej obnovil. 

/Benedikt XVI./

Zobrazeno 1308×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio