ubývají nám kněží...

10. 9. 2008 19:27
Rubrika: modlitby | Štítky: otec Radkovský

  Myšlenka biskupa Radkovského k týdnu modliteb za kněžská a řeholní povolání:

 

Ubývají nám kněží, ubývají nám i věřící, především na venkově. Tam se to obvykle nejvíc pozná. Znamená to řešit dilema: rozdělit uprázdněnou farnost mezi sousední kněze, přidat jim k těm mnoha obcím a mnoha kostelům další, nebo vyžebrat kněze v zahraničí, většinou v krajích, kde jsou zvyklí na plné kostely? Když přijde takový kněz do našich krajů, je to pro něho nesnadná změna. V týdnu se o něho téměř nikdo nezajímá, v sobotu a v neděli neví, kam dřív. A přitom by trpělivou prací bylo možné získat věřící i tam, kde dnes lidé o kostel nezavadí. Když by se nestali aktivními věřícími, pak jistě sympatizujícími, kteří rádi přijdou na duchovní koncert, poslechnou si přednášku na náboženské téma nebo se zúčastní bohoslužby slova a budou pečovat o kostel. Tak se to aspoň stále víc objevuje v našem pohraničí. V lidech je totiž, jak se zdá, stále větší citlivost a touha po duchovních věcech. Zakusili, že i když si mohou po materiální stránce dopřát téměř vše, nač si vzpomenou, šťastnější se tím nestali ani o píď.

Co z toho ovšem plyne pro naše modlitby za duchovní povolání? Především je potřeba se velmi modlit za dar kněžských povolání. I když jsme velmi vděčni polským a slovenským kněžím, bez kterých bychom u nás nebyli schopni zajistit duchovní správu, je nutné mít především kněze vlastní. Organizmus napojený neustále na krevní transfuzi určitě nekypí zdravím. Pro evangelizaci a misii v naší silně sekularizované společnosti nutně potřebujeme řeholníky a řeholnice, kteří se jimi budou zvlášť profesionálně zabývat. Jistě mohou přijít zvenčí, ale nejvhodnější jsou ti, kteří v této zemi vyrostli a nejlépe ji znají. Modleme se tedy i za řeholní povolání, velmi je potřebujeme! Pro službu evangelizace a misie v naší zemi však mohou mnoho vykonat i členové různých nových hnutí a komunit, které Duch svatý v církvi vzbudil právě k těmto úkolům pro dnešní dobu. I pro ně je to životní povolání a zasvěcení, především pro vedoucí pracovníky a jádra těchto nových církevních společenství, na něž se pak napojí mnoho aktivních věřících lidí, kteří žijí ve světě, ale jsou jimi vedeni a formováni. I tito lidé jsou velmi potřební pro naši církev a mají být tedy i předmětem našich modliteb za duchovní povolání.
Možná se už dlouho modlíte a výsledek není vidět, aspoň ve vaší farnosti ne. Modlete se vytrvale dál. Duchovní povolání jsou veliké Boží dary a ty si nelze vynutit, pouze vyprosit.
 

Váš bratr v Kristu + František Radkovský, biskup plzeňský.

Zobrazeno 894×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio