Odpuštění v rodině a proměna vztahu

Odpouštět, ať už je to cokoliv

mocné poselství evangelia nemohla ignorovat…

 

Můj manžel i moje děti jsou alkoholici. Můj nejstarší syn Tom žil se svou přítelkyní Dorothy, a oba dva se stali drogově závislými. Asi před rokem se však vrátil domů, protože se s přítelkyní rozešel. Mezitím jsme se dozvěděli, že s Dorothy má dítě. Otřáslo mnou pomyšlení na jeho těžkou situaci. Měla jsem jí to za zlé. Jednoho dne, když jsme se potkaly na ulici, jsem se s ní pohádala a obvinila ji ze všeho možného. To zanechalo na obou stranách mnoho hořkosti. Až teprve když jsem se vrátila domů a zuřivost ze mě opadla, uvědomila jsem si, jak zle jsem se vůči Dorothy provinila, když jsem se nesnažila ji milovat. Bez ohledu na to, kolika důvody jsem chtěla ospravedlnit své jednání, namlouvala jsem si, že to bylo pro dobro toho dítěte. Uvnitř jsem však nebyla vůbec šťastná. Něco v hloubi duše mi říkalo, abych jí zavolala a požádala ji o odpuštění, ať už to stojí cokoliv. Nebyla jsem si jistá, jestli mi vůbec bude naslouchat… Nakonec, když jsem se přece jen odhodlala a poprosila ji o odpuštění, byla dojatá a smířila se se mnou.

            Nějaký čas po tom Dorothy poslali do vězení. Věci se tím ještě více zhoršily a já jsem začala mít velký strach o dítě, které jeho rodiče přivedli na svět do téhle situace. Vzhledem k tomu, že nebyli manželé, mohlo být přijato do péče. Moje zášť tak rostla víc a víc a Ježíšova slova o odpuštění mi nepřinášela žádný mír. Vím, že bych měla Dorothy milovat i přes všechno, co mému vnoučeti udělala. Po několika marných pokusech mi Evangelium konečně ukázalo cestu, jak se přes to přenést a dosáhnout tak úplně jiného stavu mysli. Šla jsem tedy Dorothy hned navštívit do vězení: ona mě přijala a v slzách vroucně objala. Myslím si, že i ona cítila, že ji mám opravdu ráda a že jsem ji konečně přijala takovou, jaká je. 

            Mluvila se mnou o svém dítěti a požádala mě, abych se o něj postarala. Proto jsme se dohodly, že všechny právní vazby převedeme na mého syna, a nyní oba, syn i vnuk, žijí se mnou.

Přesně, jak Ježíš kdysi slíbil stonásobek těm, kteří hledají nejprve Boží království a plní jeho vůli, tak stejnou vahou i mé odhodlání pro lásku nakonec odměnil.

 

/zdroj: www.focolare.org/

Zobrazeno 1187×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio