Neobyčejné jáhenské svěcení

5. 4. 2009 15:42

Ráda bych se podělila o dojmy z jáhenského svěcení 3.4. 2009 v Ústí nad Orlicí:  byla to MIMOŘÁDNÁ SLAVNOST! Předchází ji novéna za přípravu a uzdravení kandidáta Martina na přímluvu JPII.

Byla to mimořádná událost, krásná, veliká, trochu zvláštní jakýmsi tichem, slavnostním tichem, vírou a pokorou.

Chybí hluk, veselí a zvědavci. Lidé se do chrámu scházejí zahloubáni v tichém usebrání.

Těžko vyjádřit slovy, napadají mne slova jedné písně: 
"V domě krále se dnes chystá převeliká hostina - to králův syn se právě žení,
 tato slavnost bude velká jako žádná předešlá... 
všechno je už připraveno, plody, víno přivezeno ze všech koutů království,
a sluhové dvora vyšli pozvat příbuzné a známé na hostinu. Pojďte na slavnost!  
Na obloze hvězdy vyšly, však dům zeje prázdnotou, svatebčané králem zvaní na oslavu nepřijeli a odmítli s výmluvou.
Král posílá znovu sluhy, aby zvali všechny lidi, slepé, chromé, zotročené...
Ti teď přicházejí z dědin, ulic, měst a dálných krajů na hostinu...
Pojďte na slavnost!
Vy kteří jste znali jenom slzy a teď stojíte sami - Pojďte na slavnost!
Vy kteří jste spravedlivě žili a teď trpíte v tichu - Pojďte na slavnost!
Všichni kdo jste pokořeni, všichni jimiž lidé pohrdají - Pojďte na slavnost! Pojďte na slavnost!!!


Ano, Bůh chystá svým věrným úžasnou hostinu, úžasnou slavnost!
Jáhenské svěcení Martina /který 11 let od svých 22 bojuje s rakovinou/ bylo jakousi předzvěstí takové slavnosti.

Martina před oltář doprovázel zástup kněží, jáhnů a ministrantů, vezli ho na vozíku. Tichým, ale pevným hlasem odpovídal na otázky biskupa při udílení svěcení. Bylo to velmi silné svědectví jeho víry a lásky. A nejen jeho... ale i jeho manželky, rodičů a tří sourozenců. Bylo to i svědectví o životě ve společenství.
Jinak by se snad nedal takový kříž tak dlouho nést... Z lidského pohledu naprostý nesmysl.
Pohled víry ale uvádí v úžas - jak velkodušně lze odpovídat Bohu na Jeho výzvy. 
Jak lze s Kristem nést těžkosti a kříže. Jak se mu připodobnit v těžké nemoci. Jak milovat Církev. Jak napodobovat P.Marii pod křížem . 
Myslím, že každý byl osloven - nejen věcnou a láskyplnou promluvou otce biskupa Josefa Kajnka, ale hlavně svědectvím života a závěrečným poděkováním jáhna Martina.

Děkoval především Bohu, ale také otci biskupovi, který v Ústí před mnoha lety působil, vlastně ho před 30lety přivedl k oltáři jako malého ministranta. Děkoval také kněžím, kteří ho motivovali nebo doprovázeli na cestě. Zde bylo krásné uvědomit si, jak mnoho znamená dobré duchovní vedení kněze, že jsou důležité i drobné rozmluvy, pozornost vůči ministrantům, osobní vztahy založené na bratrské vzájemnosti, službě a pomoci. Věřím, že jsme si všichni laici uvědomili, za co všechno vděčíme kněžím a duchovním osobám.
Poděkování manželce Veronice a rodičům, symbolické předání květin také mamince Marušce, bylo dojemné. Martin děkoval P.Brokešovi za to, že mu nabídl účast v jáhenském kurze, i když netušil, že ho Martin dokončí jako "nemocný na vozíku", že je třeba zklamán. P. Brokeš ho však laskavými slovy ubezpečil, že nerozhoduje fyzický stav, ale síla ducha a věrnost ve vůli Boží. Martin slíbil farnosti a všem svoji modlitbu, což je největší výraz jeho služby. Vzpomněla jsem si na slova JPII., který hovořil o nemocných jako o POKLADECH CÍRKVE... ano, také Martin je takovým POKLADEM.

Po mši sv. v kostele byli všichni přítomní pozváni na faru, kde slavnost pokračovala jako agapé. Už v kostele se tvořily malé hloučky srdečně se pozdravujících lidí, kolem členů rodiny Martina byla stále skupinka lidí v družném sdílení. Všichni jsme si měli co povídat, vděční a šťastní, že jsme mohli být při tom!


 

Zobrazeno 3159×

Komentáře

alimduL

Novojáhen Martin Poslušný byl včera večer povolán na věčnost, cele odevzdaný do Boží vůle. Krátký život dokonale naplnil, Bohu díky za něj! Spojme se v modlitbě ...za Martina a také za sílu a světlo Krista Zmrtvýchvstalého pro jeho nejbližší i okolí...

alimduL

Před tímto svěcením udělal P.Brokeš s Martinem rozhovor, který nyní pro Martinově úmrtí uveřejňuji v rubrice Zajímavé čtení, protože si každý sám může udělat obrázek o tom, jak užitečná je jáhenská služba. Vydává také svědectví o trpělivém přijímání nemoci a o svátostném manželství opírajícím se o Boží pomoc.

Zobrazit 14 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio